Vandaag: donderdag 25 april 2024, Week 17
Sint-Piter-2022

Wellicht heb je er wel eens van gehoord, of wellicht nog nooit. Op 21 februari is er een bijzondere sint te vinden in Friesland: Sint Piter en wel in het dorpje Grou in Friesland. Lees alles over deze feestdag op jaarkalender.nl

De oorsprong van Sint Piter

Sinter Piter is net zoals Sinterklaas, een goedheiligman. Het verhaal gaat, dat rond 1900, Sinterklaas samen met zijn broer Sint Piter, naar Nederland kwam. Uiteraard per pakjesboot. Toen ze alle kinderen van cadeautjes en pakjes hadden voorzien, maar het dorpje Grou waren vergeten, kwam deze broer van Sinterklaas, nogmaals langs in februari om alsnog de kindjes daar van cadeautjes te voorzien. Sint Piter lijkt tegenwoordig trouwens echt veel op zijn broer Sinterklaas, incluis lange baard en mijter.

De invloed van de kerk op Sint Piter

Het bovenstaande verhaal, werd geïntroduceerd door Juf Jansen, zo in de 1900 eeuw. Maar de geschiedenis van deze feestdag, gaat nog verder terug. Vroeger, nog vóór de opkomst van de kerk en het geloof in Nederland, werd er in Friesland het voorjaarsfeest gevierd. Een ritueel om het land vruchtbaar te maken. Een heidens feest dat niet werd gewaardeerd door de kerk. Bijna overal in werden deze zogenaamde heidense feesten afgeschaft, met uitzondering van het dorpje Grouw.

Ooit een heidens vruchtbaarheidsfeest, vlak daarna wordt er in verschillende documentaties omschreven dat deze Friese Sinterklaas, een jas aan had met daaraan koek, speelgoed en suikergoed. Later vorige eeuw, veranderde dit in een ritueel waar Sint Piter, met kettingen die veel lawaai maakten, ‘s nachts broodjes met stroop verstopte. Enige jaren daarna werd deze feestdag gevierd met broodjes, taaimannen en taaivrouwen, kruidkoek en suikergoed.

Een nauwverwante broer van Sinterklaas?

De lange baard, het grote gewaad en de mijter zie je zowel bij Sinterklaas als bij zijn Friese broer terug. Deze heeft een zwart Fries paard, één Piet en wordt daarnaast ook nog eens bijgestaan door een Fries karakter Aldemar. Deze laatste komt uit het nationaal park, nabij het plaatsje Grou in Friesland. Sinterklaas kapoentje is er niet bij: alle liedjes, schoollessen en tradities rondom Sint Piter zijn natuurlijk in het Frysk.

De aankosmt van Sint Piter in 2022
Ook in 2022 komt Sint Piter aan bij de Nieuwe Kade in het dorpje Grouw in Friesland. Een bijzonder feest voor de kinderen uit Friesland. Op 12 februari is hij dan eindelijk in het land, en op 21 februari vertrekt hij weer.

Nog meer historische sinterklaas feestdagen vieren? Denk dan eens aan de dag van Sint Nicolaas van Myra, waarbij stil gestaan word bij de goedheiligman uit het Turkse Myra. Ook pakjesavond en andere bijzondere kalenders en feestdagen vind je op jaarkalender.nl

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.