Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
week van de voedselverspilling

“Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten?” Dat is de eerste zin die je leest op de website Samentegenvoedselverspilling.nl. Bizar natuurlijk, een kwart! De stichting houdt van maandag 12 tot en met zondag 18 september 2022 de Verspillingsvrije Week. Een week waarin iedereen opgeroepen wordt om etensrestjes niet te vergeten en ze vooral op te eten. “Een simpele daad voor een beter klimaat”, aldus de organisatie.   

Voordat eten op ons bord ligt, moet het eerst verbouwd, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt worden. “We stoppen er veel energie in”, schrijft de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen.” Op de website van de organisatie is veel informatie over verspilling en de gevolgen daarvan voor de aarde te lezen. Maar ook wat we kunnen besparen aan maaltijden en CO2-uitstoot als we ons inzetten om voedselverspilling tegen te gaan.

Creatief met restjes

In een groene infographic op Samentegenvoedselverspilling.nl staan allerlei handige tips te lezen. Sommigen wel erg voor de hand liggend (vergeet je restjes niet…), maar er staan ook tips tussen die we je niet willen onthouden. De top 3, in willekeurige volgorde, van Jaarkalender.nl op een rij:

De vriezersticker van het Voedingscentrum

1. De vriezersticker! Gratis te bestellen via de website van het Voedingscentrum. Je betaalt alleen €2,80 verzendkosten. Deze sticker helpt je om producten langer te bewaren en werkt als een geheugensteuntje. Je bevestigt hem in je vriezer en bij het openen zie je meteen hoelang je jouw brood, restjes, vlees en groenten ingevroren kunt bewaren. Handig!  

Kook precies genoeg dankzij Eetmaatje

2. Opnieuw een product van het Voedingscentrum: het Eetmaatje. Met deze maatbeker kun je jouw portie rijst, pasta of couscous makkelijker afmeten. Met het Eetmaatje voorkom je voedselverspilling, maar de maatbeker zorgt er ook voor dat je niet te veel eet. Win-win dus! Voor het Eetmaatje betaal je alleen de verzendkosten van €7,50. 

Kokkerellen met restjes

3. Een gratis receptenboekje zodat je voortaan meer inspiratie hebt om iets lekkers te maken van restjes. Klinkt goed, toch? En dat is het ook. In het boekje vind je namelijk makkelijke en praktische recepten. De over-schotel bijvoorbeeld, een minestrone van restjes groenten en muffins waar je oude bananen voor kunt gebruiken. Ook staan er handige tips in het boekje. Weet jij al hoe je jouw koelkast het beste kunt indelen? Downloaden kan via de website van Samentegenvoedselverspilling. 

Vind je dit een interessant artikel? Misschien dat onderstaande pagina’s ook wat voor jou zijn:

Earth Day
5 juni, wereld milieudag
Internationale dag van de Fairtrade

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.