Vandaag: woensdag 4 december 2024, Week 49
Weeknummers 2020 en 2021

In Nederland gebruiken we weeknummers om naar bepaalde weken te verwijzen. Het is je misschien opgevallen in je agenda en op andere plaatsen dat weeknummers worden gebruikt om bijvoorbeeld het begin van cursussen aan te geven. Hier vindt je informatie over weeknummers in 2020 en weeknummers in 2021, waar ze vandaan komen en hoe je ze kan gebruiken.

Hoe weeknummers werken

Weeknummers verwijzen naar het aantal weken in een jaar, beginnend met week 1. Dat is de eerste week van januari . Het jaar eindigt met week 52 en die valt eind december. De meesten van ons hebben geleerd dat een jaar 52 weken heeft. Dus waarom hebben sommige kalenders een weeknummer 53? De reden is dat een normaal jaar in onze Gregoriaanse kalender 52 weken plus 1 dag omvat, terwijl een schrikkeljaar 52 weken plus 2 dagen heeft.

Worden weeknummers overal gebruikt?

Landen verschillen echter over hoe ze de weken in hun kalenders presenteren en nummeren. Een weeknummer Calculator is handig als je de exacte weeknummers van 2021 wil weten. Ook is het per land verschillend of de maandag of de zondag als eerst komt. Er zijn momenteel ten minste zes verschillende weeknummeringssystemen in gebruik over de hele wereld. De meest voorkomende is de internationale norm ISO 8601. Daarbij is maandag de eerste dag van de week, gevolgd door dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en met zondag als zevende en laatste dag. Het gebruik van ISO 8601 kan onzekerheid en verwarring helpen verminderen bij internationale communicatie. Toch zijn er landen die afwijken van deze norm. ISO 8601 wordt namelijk niet in de VS en Canada gebruikt. Landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, zetten de zondag aan het begin van de week in hun agenda.

Welke jaren hebben 53 weken?

De weken van het jaar in een Gregoriaanse kalender zijn genummerd van week 1 tot week 52 of 53, afhankelijk van verschillende factoren. De meeste jaren hebben 52 weken, maar als het jaar op donderdag begint of een schrikkeljaar is dat op woensdag begint, heeft dat specifieke jaar 53 genummerde weken. Deze weeknummers worden algemeen gebruikt in sommige Europese en Aziatische landen, maar niet zo veel in de Verenigde Staten. Digitale kalenders kunnen je een goed overzicht geven van deze afwijkende jaren. Zo weet je dus welk jaar 53 weken heeft en dus wat langer is dan normaal.

Wanneer is het weekend?

Omdat de eerste dag van de week in verschillende culturen verschilt, geldt dat ook voor het weekend. Het christelijke deel van de wereld markeert de zondag als hun dag van rust en aanbidding, terwijl moslims naar vrijdag verwijzen als hun dag van rust en gebed. De joodse kalender telt zaterdag als de sabbat – de dag van rust en aanbidding. Sommige landen gebruiken een aparte kleur voor de weekenden en reserveren zwart of grijs voor de weekdagen in kalenders en agenda’s

Waar komt het idee van de zeven dagen durende week eigenlijk vandaan?

Er zijn veel verschillende meningen over het ontstaan van de zevendaagse week, maar de meest gebruikelijke verklaring is dat het is ontstaan toen Babylonische astrologen planeetgoden toe gingen wijdden aan de dagen van de week. De Romeinen vervingen deze namen later door hun eigen planeetgoden, en Germaanse en Noorse mensen deden later hetzelfde met enkele van hun goden. Geleidelijk is zo een een week van zeven dagen ontstaan.

Aan de slag met weeknummers

Nu weet je dat weeknummers verwijzen naar de hele week, beginnend op maandag en eindigend op zondag. Als je bijvoorbeeld een cursus hebt die in week 35 begint, moet je nog weten op welke dag van deze week de eerste les is door je rooster te bekijken. Hiervoor zijn er veel handige apps en agenda tools. Als je Outlook-agenda of de Agenda-app voor iPhone of iPad gebruikt kan je weeknummers makkelijk instellen. Je kunt ook weeknummers online bekijken op verschillende sites. Door weeknummers toe te voegen aan jouw Outlook-agenda kan je makkelijk afspraken plannen dus gebruik ze als een manier om je leven makkelijker te maken.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.