Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
wanneer is het vollemaan?

Volle maan, een best wel hot item waar ook veel bedrijven gebruik van maken op social media, maar wanneer is het nou volle maan en wat is het eigenlijk? Je leest het in onze blog.

Wat is volle maan?

De maan kent vier fasen, die bepaald worden door zijn stand ten opzichte van de zon en de aarde. Vollemaan is een van de maanfasen. Bij vollemaan staat de aarde tussen de maan en de zon, waardoor de gehele lichte kans naar ons gericht is. Behalve tijdens een maansverduistering  wordt de maan altijd in meer of mindere mate de zon verlicht. Bij vollemaan is het licht het duidelijkst, en bij nieuwe maan is de zon op he zwakste.

Wanneer is het nou volle maan?

Veel mensen denken dat vollemaan zeldzaam is maar dat is echter niet zo, dit komt omdat er elke maand wel vollemaan is. De maan doet er namelijk 29,53059 dagen over om zijn vier fasen te doorlopen. Dat betekent dat het minimaal 1 keer per maand vollemaan is. Veel mensen weten dit niet maar zo speciaal is het niet.

Wanneer is de volgende volle maan?

Het kan ook zijn dat er twee keer een vollemaan is in een maand, zoals in oktober afgelopen jaar. Als dat het geval is spreken we van Blue Moon of blauwe maandag. Het verschijnsel komt ongeveer om de 2,5 jaar voor. De bijzondere dubbele vollemaan is helemaal niet blauw zoals de naam het voordoet. De maan kan wel een blauwig schijnsel hebben, bijvoorbeeld na een vulkaanuitbarsting of bosbranden, als er as in de atmosfeer zit die het rode licht van de zon verstrooit.

Beïnvloedt de volle maan je slaap?

De volle maan heeft lang een slechte naam gehad omdat hij onze slaap zou beïnvloeden, en kleinschalige onderzoeken duidden erop dat daar wat inzat. Een groot Zwitsers onderzoek uit 2015 lijkt er echter op te wijzen dat de maanfasen, waaronder vollemaan, geen invloed hebben op ons zoals ze dat bijvoorbeeld op zeedieren hebben. Wist jij al dat er 2000 proefpersonen mee deden aan dit onderzoek? De wetenschappers vonden geen enkele aanwijzing dat hun slaap slechter was tijdens vollemaan dan tijdens de andere maanfasen. Er kan echter wel een kern van waarheid schuilen in de stelling dat de vollemaan onze slaap beïnvloed. Dit komt doordat het felle licht van de vollemaan je slaapritme kan verstoren als je slaapkamer niet donker genoeg is.

Emoties bij volle maan?

De energie is bij vollemaan veel intenser. Hierdoor is de kans groter dat je gevoelens in de war dreigen te raken of je denkt dat je helemaal geen gevoelens meer hebt. Als mens hebben wij bijzondere talenten in het onderdrukken van emoties, omdat dit ons zo goed is aangeleerd. Maar het licht van de vollemaan doet iets met onze emoties en met ons energieveld. Zeker bij mensen die hyper gevoelig zijn. Bij hen kan vollemaan het gevoel geven dat ze in een achtbaan terecht zijn gekomen. Merk je dat je overweldigd wordt door de intensiteit van de vollemaan? Onderzoek dat wat anders is dan normaal en herken je gevoelens. Een gemakkelijke manier om dit te onderzoeken is door bij te houden hoe je je voelt bij elke maanstand.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.