Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

Dagen en Maanden

De leukste informatie over alle dagen en maanden ⭐️

maanden en dagen

Januari

Naar Januari

Februari

Naar februari

Maart

Naar maart

April

Naar april

Mei

Naar mei

Juni

Naar juni

Juli

Naar juli

Augustus

Naar augustus

September

Naar september

Oktober

Naar oktober

November

Naar november

December

Naar december

Als je alles wilt weten over de dagen en maanden van het jaar, ben je bij Jaarkalender.nl aan het juiste adres. Wij zorgen er voor dat je jouw agenda en kalender op orde houdt. Bovendien informeren wij je graag over de bijzonderste dagen van het jaar. Iedere maand heeft namelijk wel iets moois te bieden. Naast de feestdagen zijn er natuurlijk ook de dagen in je eigen leven die maanden een kleur geven. Een verjaardag van een dierbare, een geboekte vakantie of een speciaal jubileum: het hele jaar door maken we mooie dingen mee. Hieronder vertellen we je alles over de bijzonderste dagen van het jaar.

Januari

Januari begint meteen goed. Nadat we vaarwel hebben gezegd tegen het oude jaar, begint 1 januari met de Nieuwjaarsdag. Hoe je deze viert zal vaak afhangen van wat je de avond en nacht daarvoor hebt gedaan. Vooral voor jongeren zal dit een dag zijn waarop ze lekker uitbrakken. De meeste mensen gaan echter tijdens deze dag op bezoek bij vrienden en familie om elkaar de beste wensen te wensen. Daarnaast karakteriseert het seizoen waarin januari valt deze maand. Januari is een typische winterse maand. Het is koud, en geregeld valt er ook sneeuw in deze maand.

Winter in januari

Februari

Februari is om vele redenen een bijzondere maand. Ten eerste is het de zogenaamde schrikkelmaand. Eens in de vier jaar is er een schrikkeljaar. In plaats van 365 dagen heeft een jaar dan 366 dagen. Deze extra dag is 29 februari, waar normaliter deze maand maar 28 dagen heeft. Om deze reden wordt februari ook wel de schrikkelmaand genoemd. Daarnaast is 14 februari een bijzondere dag. Het is dan namelijk Valentijnsdag. Ook is februari over het algemeen (met enkele jaren als uitzondering) de maand waarin Carnaval gevierd wordt. Een feestelijke maand vol liefde, kortom.

Maart

Niet iedereen heeft even veel op met de winter. Waar de één goed om kan gaan met de wat donkerdere dagen, wordt de ander hier juist bijzonder somber van. Gelukkig gaat de zon weer wat meer schijnen in maart, de eerste maand van de lente. Niet alleen laat het zonnetje zijn gezicht weer vaker zien, maar ook de natuur krijgt weer meer van zijn kleur terug. Alhoewel maart een echte lentemaand is, aangezien het de maand is waarin de lente officieel begint, is het ook de maand waarin onze klokken een uur vooruit moeten worden gezet. Dit is de zomertijd. De naam maart verwijst naar de Romeinse god Mars.

April

In April begint de lente pas echt. Waar maart nog erg alterneert tussen herfstachtig weer en mooi weer, begint het mooie weer in april echt door te breken. Deze maand begint gelijk fout dankzij alle slechte 1 april grappen die op die dag de revue passeren. De meest bekende feestdagen van deze maand zijn de paasdagen. Op deze dag vieren we, volgens de Christelijke traditie, de herrijzenis van Jezus Christus. Vele kinderen zullen Pasen echter vooral associëren met de paashaas en het zoeken van eitjes. Daarnaast wordt op 27 april Koningsdag gevierd.

Mei

Ook mei begint meteen goed, met de Dag van de Arbeid op 1 mei. Dit is een maand waarin het weer steeds beter wordt. Op 4 mei herdenken we de doden die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 5 mei is Bevrijdingsdag. Hierop vieren we de bevrijding van ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is het op een donderdag in mei Hemelvaartsdag. Daarnaast valt Pinksteren in mei. Voor de Christenen onder ons valt er dus een hoop te vieren.

Juni

De 30 dagen van juni staan in het teken van goed weer. De zomer begint er nu echt aan te komen. Juni is vernoemd naar de Griekse godin Juno en wordt soms ook zo genoemd. Vooral bij het doorgeven van datums wordt dit gedaan, omdat het verschil tussen juni en juli zo klein is. Zo wordt verwarring voorkomen. Zowel de metrologische als de astronomische zomer starten in deze maand, en dus is juni de zomerse maand bij uitstek. Ook is dit de maand waarin Vaderdag plaatsvindt.

Juli

Juli is een maand waar vele scholieren naar uit kijken. In deze maand begint namelijk de zomervakantie voor zowel basisscholieren als scholieren op het voortgezet onderwijs. Deze grote vakantie duurt 6 weken. Dit zorgt er tevens voor dat het gedurende deze maand druk is op de weg. Vele gezinnen gaan namelijk tijdens deze maand op vakantie. Het is de ideale maand hiervoor, want het weer is overal heerlijk. Daarnaast is dit een echte sportmaand, met sportevenementen zoals de Tour de France en Wimbledon.

Zomer in Nederland (koe)

Augustus

Ook augustus is nog een echte zomermaand. Het is echter wel de laatste maand die tot de zomer behoort, en dat merken vooral kinderen. In deze maand eindigt namelijk de grote vakantie en moeten kinderen dus gewoon weer naar school. Desondanks is het deze maand nog wel vaak goed weer. In augustus vindt de komkommertijd plaats. Dit is niet een periode waarin veel komkommers geoogst worden, maar het is vooral een tijd waarin er weinig te beleven valt op TV.

September

Als je van de herfst houdt, is september de maand voor jou. Vaak is er nog een enkele zomerse dag te beleven in deze maand, maar verder vindt hier de overgang naar de herfst plaats. Vaak overvalt dit je een beetje: het weer is ineens wat minder, en ook wordt het plotseling weer wat vroeger donker. Op de derde dinsdag van deze maand vindt Prinsjesdag plaats. Het is altijd weer de vraag of de koning ons goed nieuws kan melden die dag.

Oktober

Oktober is een echte herfstmaand. Voor natuurliefhebbers is dit een heerlijke maand, want de natuur is nu echt in overgang richting de herfst. Dit gaat gepaard met de typische geel – oranje – bruine kleuren van deze maand. Ook is dit een topmaand om paddenstoelen te gaan zoeken. In deze maand gaat de wintertijd in. Ook zijn er vele onofficiële feestdagen deze maand. Dit begint op 4 oktober met Dierendag. Ook zie je dat steeds meer mensen Halloween vieren deze maand.

Halloween in Nederland

November

November is de op één na laatste maand van het jaar. Als je opeens veel mannen met snorren ziet gedurende deze maand, is dit niet verwonderlijk. Tijdens deze maand vindt namelijk Movember plaats. Hierbij laten mannen de hele maand hun snor staan voor het goede doel. Mocht je kinderen met lampionnen voorbij zien komen, schrik dan niet. Tijdens deze maand wordt namelijk ook Sint Maarten gevierd. Voel je jezelf wat somberder deze maand? In dat geval is Vitamine D een aanrader.

December

December is de laatste maand van het jaar. Tijdens deze maand zijn er vele speciale dagen om naar uit te kijken. Voor de kinderen begint deze maand goed, want op 5 december vindt Pakjesavond plaats. Als je lief bent geweest dit jaar, zul je een hoop cadeautjes ontvangen van Sinterklaas. Daarnaast staat deze maand in het teken van enkele officiële feestdagen. Zo is dit de maand waarin de kerstdagen plaatsvinden. Zowel eerste kerstdag als tweede kerstdag spenderen we veelal samen met onze families, genietend van heerlijk eten. Op 31 december zeggen we vaarwel tegen het oude jaar en verwelkomen we om 12 uur het nieuwe jaar tijdens oud & nieuw.

Kalender nieuws

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.