Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
bijna Carnaval (verkleden)

Kan jij niet wachten tot carnaval weer voor de deur staat? Wees dan altijd op de hoogte van welke data carnaval ieder jaar wordt gevierd met behulp van de handige jaarkalender!

Het vieren van carnaval

In het begin van het jaar is het weer zover: carnaval staat voor de deur. Carnaval is oorspronkelijk een katholiek volksfeest wat door veel mensen erg geliefd is. De feestvierders gaan verkleed in kostuums, genieten van een grote optocht en consumeren drie dagen lang genoeg drankjes en hapjes. Officieel begint carnaval op de zondag en is het afgelopen aan het eind van de dinsdag. Tegenwoordig wordt het feest vaak al in het begin van het weekend ingeluid.

Wat is de betekenis van carnaval?

Veel mensen kennen carnaval voornamelijk als verkleedfeest, maar er zit ook een verhaal achter. Carnaval was oorspronkelijk een feest dat bedoeld was om boze wintergeesten weg te jagen. Zo kon de lente in alle rust beginnen. Al in de Romeinse tijd werd het gevierd en gingen de mensen verkleed op straat. Het doel van het verkleden was om onherkenbaar te zijn. Destijds was het namelijk niet een normale zaak om buiten op straat te zingen, te dansen en feest te vieren. Zodra de dinsdag, de laatste dag van carnaval, afgelopen is, begint er een vastentijd van 40 dagen. Aan het eind van de 40 dagen is het Pasen.

Carnaval in ons land

Ondanks dat carnaval een feest is dat door het hele land gevierd kan worden, domineert het vooral in Noord-Brabant, Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en Gelderland, Land van Maas en Waal en Zuid-Beveland. In al deze gebieden wordt carnaval op een andere manier benaderd. In Limburg en het oosten van Noord-Brabant wordt bijvoorbeeld Rijnlands Carnaval gevierd, terwijl er in de andere gebieden Bourgondisch Carnaval wordt gevierd.

Het verschil? Rijnlands carnaval is te herkennen aan de grote carnavalsverenigingen, de prins carnaval, de raad van elf en de kleuren rood, geel en groen. Bourgondisch carnaval is juist meer een eetfestijn in kostuum en is te herkennen aan de kleuren geel en groen.

Carnaval in jouw gepersonaliseerde agenda

De voorbereidingen van carnaval zijn groot. De echte carnavalsvierders pakken graag uit. Dit betekent dat ze de maanden voor carnaval al druk bezig zijn met het maken van hun eigen kostuums en het bouwen van hun optochtwagens. Wil jij zeker weten dat jij dit jaar niet te laat begint aan jouw voorbereidingen? Zorg dan dat jij de actuele carnaval data al op tijd in jouw gepersonaliseerde jaarkalender toevoegt. Ben jij een grote fan van carnaval? Dan is de kans groot dat je Halloween ook een geweldig feest vindt. Ook dit verkleedfestijn is dan de moeite waard om toe te voegen aan jouw jaarkalender.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.