Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Prinsjesdag 2020 en 2021

Elk jaar, op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Het is het begin van het nieuwe werkjaar van de regering en de dag waarop de Minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aanbiedt. Het is een dag met tradities zoals de Gouden of Glazen Koets, originele hoedjes en de Troonrede in de Ridderzaal. Maar dit jaar is alles anders. Hoe ziet Prinsjesdag 2024 eruit?

Prinsjesdag

Normaal gesproken rijden de koning en zijn vrouw vanuit Paleis Noordeinde in de Gouden Koets naar de Ridderzaal in Den Haag. In de Ridderzaal komen alle ministers en staatssecretarissen, de leden van de Eerste en Tweede kamer en andere genodigden samen om te luisteren naar de Troonrede. De koning richt zich tot de leden van de Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer. Met deze toespraak opent hij het parlementaire jaar en vertelt hij over de plannen van de regering voor het komende jaar. Vanwege de coronapandemie werd de traditionele rit in auto’s afgelegd.

De Gouden Koets

De Gouden Koets was hét symbool van Prinsjesdag. Tijdens de renovatie in 2020 werd de Gouden Koets vervangen door de Glazen Koets. Maar de Gouden Koets houdt de gemoederen bezig. Deze koets wordt ook wel de ‘slavenkoets’ genoemd, vanwege de afbeeldingen die erop te zien zijn. Vooralsnog is besloten om de koets na de renovatie op te bergen in een museum. In een videoboodschap liet koning Willem-Alexander weten dat de Gouden Koets vanwege zijn link naar het slavernijverleden voorlopig niet meer wordt gebruikt.

Het koffertje

Een beroemd symbool op Prinsjesdag is het koffertje dat de Minister van Financiën meeneemt naar de Tweede Kamer. Op de koffer staat de tekst: Derde dinsdag van september. Het bevat de Rijksbegroting en de Miljoenennota, waarin begrotingen van ministeries, economische plannen en de financiële situatie van Nederland worden besproken. De plannen van het kabinet worden kort daarna besproken in de Tweede Kamer. Dit debat over het kabinetsbeleid heet: de Algemene Politieke Beschouwingen

Pracht en praal

Prinsjesdag wordt gekenmerkt door de pracht en praal optocht van de Gouden Koets getrokken door acht paarden en omringd door verschillende lakeien. De route ligt van tevoren vast, zodat mensen zich langs de weg kunnen opstellen om een glimp op te vangen van Koning Willem Alexander en zijn vrouw Máxima. Vanaf 2020 reizen ze echter met de auto naar hun bestemming.

Traditiegetrouw

Een van de tradities die dit jaar waarschijnlijk wel in ere gehouden zal worden, is het uitlekken van informatie uit de Miljoenennota. Traditiegetrouw ligt de inhoud ervan al op straat voordat de inhoud van het koffertje gepresenteerd wordt. Verder zullen we waarschijnlijk ook dit jaar weer kunnen genieten van interessante hoofddeksels. Prinsjesdag is een dag vol tradities.

Meer feestdagen

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.