Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
ben jij al klaar voor Sint Maarten?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is ook het geval voor Sint Maarten. Binnenkort mogen we namelijk weer massaal langs de deuren, maar ben jij er wel al klaar voor?

Sint Maarten 2021

Op 11 november is het weer zover dan mogen we langs de deuren om zoveel mogelijk snoep op te halen. De kans is groot dat je vorig jaar veel last hebt gehad van dichte deuren. Heel erg veel mensen deden namelijk niet mee aan het vieren van Sint Maarten. We zaten toen nog midden in een lockdown die uiteindelijk heel erg lang heeft geduurd. Een aantal weken voor Sint Maarten gaan heel erg veel kinderen een begin maken met het knutselen van een lampion waar ze vervolgens mee zoveel mogelijk snoep op gaan halen. Ook het studeren van de liedjes is natuurlijk heel erg belangrijk. Weet jij al wat je gaat zingen samen met je kinderen?

De tradities van Sint Maarten

Zoals we hierboven al aangaven wordt op 11 november altijd Sint Maarten gevierd. Dat is elk jaar hetzelfde. Sint Maarten wordt dan ook niet alleen in Nederland gevierd, het feest wordt namelijk ook in Vlaanderen, Noord-Frankrijk en in sommige delen van Duitsland massaal gevierd. Elke streek kent dan ook zijn eigen gebruik.  Wel heeft iedereen die Sint Maarten viert dezelfde traditie met de lampionnen. Iedereen loopt langs de deuren en gaat liedjes zingen met een lampion in zijn of haar hand waarna ze vervolgens snoep krijgen. Er zijn ook andere tradities alleen niet iedereen doet daar aan me. Je kan bijvoorbeeld denken aan het aansteken van vreugdevuren of het organiseren van optochten. Bij de vreugdevuren kan je denken aan Pasen. Iedereen in Nederland kent dan ook wel de paasvuren.

Sint Maarten lampion maken

Wil jij zelf een lampion maken? Veel mensen vergeten al vrij snel dat het altijd op 11 november Sint Maarten is. De kans is dan ook groot dat je hier terecht bent gekomen omdat je met je handen in het haar zit omdat je nog geen lampion hebt. Iedereen heeft deze stress wel eens gehad. Je kan er dan ook voor kiezen om nog even snel langs de winkel te rijden, maar dat is natuurlijk niet leuk. Je wil het liefste je knutselkunsten aan iedereen laten zien tijdens Sint Maarten. Je moet dus wel zelf een lampion maken, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Dat gaan we je nu uitleggen. Het maken van een lampion hoeft eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Wanneer je een stuk stevig karton hebt kan je al heel erg ver komen. Sommige mensen kiezen er dan ook voor om een hele sierlijke lampion te maken, maar je kan ook voor een simpele gaan die er ook heel erg mooi uit zien. Wanneer je een stuk karton hebt kan je al heel erg snel aan lampion maken. Het enige wat je hoeft te doen is het knippen van vormpjes, in die vormpjes plak je vliegerpapier. Je maakt de eindes van het karton aan elkaar en je hebt eigenlijk al een lampion. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.