Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
Waarom vieren we Sint Maarten?

Op 11 november is het weer zover, we vieren dan weer samen met heel erg veel kinderen Sint Maarten, maar wat is dit eigenlijk voor feest en waarom vieren we het? Dat lees je hier.

Waar wordt Sint Maarten allemaal gevierd?

Sint Maarten wordt op veel plekken in ons land gevierd, maar ook in het buitenland. Sint Maarten wordt eigenlijk in heel erg veel landen gevierd, onder andere in België, Noord-Frankrijk, Hongarije en zelfs sommige Duitstalige gebieden vieren Sint Maarten. Het feest staat vooral in het teken van alle kleine kinderen en het is ook heel erg populair in de wat kleinere dorpen. Je ziet dan ook dat mensen op 11 november massaal de straten op gaan om zoveel mogelijk snoep op te halen samen met de kinderen. Je ziet dan ook dat het feest steeds populairder wordt. Steeds meer kinderen uit Friesland, Drenthe en Brabant gaan de starten op om zoveel mogelijk snoep op te halen.

Wat geef je aan de kinderen tijdens Sint Maarten?

We weten allemaal wel dat Sint Maarten in het teken staat van zoveel mogelijk snoep ophalen om daarna lekker misselijk te worden. Toch zie je dat steeds meer mensen kiezen om gezonde dingen weg te geven aan de kinderen. Er komt namelijk steeds meer aandacht voor gezonde producten zoals fruit. Je hebt het dan misschien zelf ook wel al eens meegemaakt dat je bijvoorbeeld een mandarijn kreeg wanneer je samen met je kind of zelf een prachtig liedje gezonden had. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij al een aantal jaren gezonde producten aan kinderen geeft. Ook zie je dat er tegenwoordig andere kleine traktaties worden uitgedeeld. Zo worden er tegenwoordig ook traktaties zoals potloden, stickers en gummetjes uitgedeeld. Die kunnen de kinderen dan weer gebruiken tijdens school.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Vieren we Sint Maarten allemaal hetzelfde?

Er zijn heel erg veel feestdagen die in Nederland, maar ook over de hele wereld hetzelfde gevierd worden. Dat is bij Sint Maarten niet het geval. Het kan namelijk niet per land, maar juist per regio heel erg verschillen hoe de mensen in een bepaalde regio Sint Maarten vieren. Vroeger was 11 november dan ook de dag waarop de oogst werd binnengehaald en het vee op stal ging. Dat komt omdat Sint Maarten na de Herfstvakantie komt, wist jij namelijk dat de Herfstvakantie van oorsprong bedacht was zodat de kinderen de boeren alle gewassen van het land konden halen? Dat wordt dus eigenlijk gevierd op Sint Maarten. Echter is dat op dit moment niet meer het geval. Tijdens dit feest werden dankoffers uitgebracht en men brandde reinigende vuren om de vrachtbaarheid van het land en vee te bevorderen. Waarschijnlijk komt hier de traditie van de lampioenenoptocht vandaag. Zo zie je maar weer dat er in die jaren heel erg veel veranderd is. Tegenwoordig gaan we met onze prachtige lampionnen langs de deuren om zoveel mogelijk snoep of andere traktaties op te halen. Vaak ontstaat er tijdens dit feest heel erg veel stress om het weer. Het mag namelijk niet regenen want dan is de kans groot dat er veel lampionnen sneuvelen tijdens de tocht.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.