Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20

Zonsverduistering, ook wel een zoneclips genoemd. Hierbij bereikt de zon niet het licht tot de waarnemer. Het is iets wat direct opvalt in de hemel en erg populair onder de mensen, zo kan je bijvoorbeeld heel goed de lichtkrans om de zon zien door een telescoop. Voor astronomen biedt dit dus ook een unieke kans om deze lichtkrans goed te bestuderen. Deze lichtkransen bevatten vaak zichtbare zonnevlammen.

Wanneer zonsverduistering?

zonsverduistering Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Eerste zonsverduistering 2024
8 april 2024 maandag 15
Tweede zonsverduistering 2024
2 oktober 2024 woensdag 40 136 dagen
 Eerste zonsverduistering 2025 29 maart 2025 zaterdag 13 314 dagen
Tweede zonsverduistering 2025
21 september 2025 zondag 38 490 dagen
Eerste zonsverduistering 2025
17 februari 2026 dinsdag 8 639 dagen

Je hebt verschillende soorten zonsverduisteringen, deze worden onderverdeeld in vier verschillende typen namelijk totaal, ringvormig, hybride en gedeeltelijk.

Bij totaal is de zon in haar geheel aan het zicht onttrokken door de maan. Een totale zonsverduistering kan maximaal ruim zeven minuten duren zoals in juni 1955, juni 1973 en dan pas weer in juni 2150. Voor juli 2168 wordt een eclips van 7 minuten en 29 seconden voorspeld, dat is 1 seconde minder dan het astronomische maximum.

Bij ringvormig is de zon gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door de maan waarbij de zon een lichtgevende rand rondom de maan vormt. Een ringvormige zonsverduistering kan maximaal iets meer dan twaalf minuten duren zoals in december 1937, december 1955 en december 1973.

Zonsverduistering

Een hybride zonsverduistering is een zonsverduistering die afhankelijk van de plaats op aarde totaal dan wel ringvormig wordt waargenomen. In november 2013 was zo’n ringvormige-totale verduistering te zien. Deze was niet zoals gebruikelijk eerst ringvormig, vervolgens totaal en dan weer ringvormig, maar begon ringvormig, werd vervolgens totaal en bleef dat tot en met het einde. Dit komt zelden voor, de voorlaatste keer dat dit eerder gebeurde was in 1854, en de eerstvolgende keer zal in 2072 zijn.

Bij een gedeeltelijke zonsverduistering is de zon gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door de maan waarbij de maan een hap uit de zon lijkt te nemen. Een totale of ringvormige zonsverduistering is voorafgaand en na afloop altijd gedeeltelijk.

Bijgeloof en zonsverduisteringen

In de afgelopen eeuwen werd verondersteld dat zonsverduisteringen invloed zouden hebben op het weer. De duur van een zonsverduistering zou verband houden met de duur van het regenseizoen. Ook het tijdstip van de verduistering zou van belang zijn. Een zonsverduistering in het voorjaar zou gunstig zijn voor de oogsten. Tegenwoordig weet men dat dit onjuist is.

In de Noordse en Germaanse mythologie dacht men dat tijdens een zonsverduistering de zonnegodin Söl of Sunna bijna werd opgegeten door de wolf Sköll die haar wilde verslinden. Söl zou uiteindelijk verzwolgen worden, maar haar plaats zou dan worden ingenomen door haar dochter.
Bij een eclips in 2136 voor christus dacht men in China dat de zon aangevallen werd door een grote onzichtbare draak. Door veel kabaal te maken kon men de draak verjagen en het daglicht herstellen. Toen de eclips plaatsvond, was de keizer volledig onvoorbereid. Hoewel de zon toch weer tevoorschijn kwam, was de keizer zeer vertoornd en beval de onthoofding van zijn astronomen. Ook op het bndoneschische eiland Java is het tijdens een eclips gebruikelijk om flink lawaai te maken. Toen de maan in 1674 voor de zon schoof, begon iedereen intens te bidden en een hels lawaai te maken.

Tegenwoordig hebben de mensen deze bijgeloven niet zo veel meer. Wel blijft zo’n zonsverduistering nog steeds heel gaaf. Daarnaast zijn er speciale feesten en special dagen in sommige landen. De eerstvolgende zonsverduistering in 2022 zal plaats op dinsdag 25 Oktober. Reden genoeg om zoiets bijzonders mee te maken.

Is het agenda puntje al aangemaakt?

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.