Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

De maand november is de elfde maand in onze kalender. Oorspronkelijk was november de negende maand omdat het jaar pas in maart begon bij de Romeinen.

De maand november telt 30 dagen. Om dit handig te kunnen uitrekenen kan je de knokkels van de bovenkant van je handen gebruiken. Je begint bij je linkerhand. Een knokkel staat voor maanden met 31 dagen, een dal betekent een maand met 30 dagen. Januari telt 31 dagen (knokkel), februari is een uitzondering natuurlijk, maar telt weer 31 dagen (knokkel), april 30 dagen (dal), enzovoort. November heeft ook andere benamingen zoals slachtmaand, de bloedmaand en de nevelmaand. Logische namen, want in de maand november werden de meeste dieren geslacht om eten te hebben in de winter. Daar komen de namen slachtmaand en bloedmaand vandaan. Jachtmaand is ontstaan omdat er veel gejaagd word in november. In november is er vaak ochtendnevel aanwezig, wat de naam nevelmaand verklaart. 

Feestdagen

1 november
In christelijke landen is 1 november traditioneel Allerheiligen. Op deze dag worden niet alleen alle heiligen geëerd zoals de naam het zelf al aangeeft maar wordt er ook traditioneel naar het kerkhof gegaan om de doden te eren met een bloemetje op het graf van de overledene.

2 november
In de christelijke wereld is Allerzielen ook een dag waarop men aan de doden denkt. Ook op deze dag wordt er nog naar het graf van een overledene gegaan.

11 november
11 november heeft twee betekenissen. 11 november is het einde van de eerste wereldoorlog in vele landen, waaronder België en Frankrijk wordt op 11 november het einde van de Wereldoorlog I in 1918 herdacht in Engeland is het symbool voor het einde van de oorlog een klaproos. Deze bloem kwam als eerste boven nadat de grond om gewoeld is door het oorlogsgeweld. De tweede betekenis van 11 november is Sint-Maarten in sommige delen van België en Nederland viert men op 11 november Sint-Maarten. Deze patroonheilige, Martinus van Tours, deelde zijn rode mantel met menig arme medemens. Ook in Duitsland viert men feest op 11 november ter ere van Sankt Marin. Traditioneel gaan de kinderen dan op straat met een zelf gemaakte lampion

Geboortemaand

Wist je dat als je geboren bent in november dat er veel over je persoonlijkheid bekent is? Uitonderzoek blijkt dat mensen die geboren zijn in november veel met elkaar gemeen hebben.

Privacy

Mensen die in november geboren zijn vinden privacy erg belangrijk. Het kan daarom ook erg lastig zijn om een afspraak met ze te maken aangezien het moeilijk is om contact met ze te krijgen. Hierdoor is het ook moeilijk om ze goed te leren kennen.

Ambitie

Iemand die geboren is in november is erg ambitieus, vasthoudend en vastbesloten. Ze hebben de neiging om controle over alles te willen oefenen. Dat kan zowel voordelen als nadelen hebben. Op professioneel gebied zorgt dit er voor dat ze succesvol zijn, soms ten koste van anderen.

Loyaal

Vrienden worden met mensen die geboren zijn in november is niet het makkelijkste wat er is. Maar als je eenmaal bij ze binnen bent gedrongen kom je ook niet zo makkelijk van ze af. De vriendschap die je opgebouwd hebt is erg goed. Die sluiten ze voor het leven en ze nemen je daarom ook volledig in vertrouwen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.