Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
December 2020

Als mensen december horen denken ze al snel aan de feestdagen zoals Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaar oftewel de duurste maand van  het jaar. In december moeten er heel wat cadeautjes gekocht worden en met kerst moet er ook nog een lekker gekookt worden voor je hele familie. Kort samengevat kunnen we zeggen dat december een van de drukste en duurste maand van het jaar is.

December

Zoals iedereen wel weet is december de laatste maand van het jaar. Tenminste in de Gregoriaanse kalender die sinds 153 VC in voege is. Hiervoor was december de tiende maand, vandaar zijn naam afgeleid van het Latijnse decem, wat tien betekend. Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar in maart.
De maand december heeft 31 dagen, ook heeft december andere benamingen zoals de wintermaand, de kerstmaand, de donkere maand en de sneeuwmaand.

Sinterklaas

Sinterklaas is een feest dat in katholieke landen wordt gevierd. Iedereen kent het wel, op 5 december is het pakjesavond. Er wort dan gezellig samen gegeten en cadeautjes uitgepakt. Ook worden er veel zelf gemaakte surprises gemaakt en veel gedichten geschreven. In België is sinterklaas op 6 december. Het feest is vooral gericht op kinderen maar ook veel ouderen vieren het feest nog. In de nacht 5 op 6 december doet Sinterklaas zijn ronde over de daken. Langs de schoorsteen worden pakjes naar beneden gegooid voor de kinderen. Deze cadeautjes ’s morgens bij het opstaan. Ook in sommige delen van Frankrijk wordt Sinterklaas gevierd daar rijdt de heilige man op een ezel.

Kerst

Op 24 december is het kerstavond. Kerstavond luidt het einde van de Adventsperiode in. Bij kerst komen Familie en vrienden bij elkaar om lekker te eten en om pakjes uit te delen. In de huiskamer staat vaak een versierde kerstboom en overal branden lichtjes. Dit wordt gedaan om helderheid te brengen tijdens de donkerste periode van het jaar. In sommige landen komt n de nacht van 24 en 25 december de Kerstman. Deze komt met zijn slee en rendieren pakjes brengen. Helaas kan Kerst dit jaar niet met familie gevierd worden door het corona virus. Toch zijn er wel manieren om een gezellig avond te  hebben. Denk bijvoorbeeld aan een digitale kerstavond. 

Oudjaar

31 december, de dag dat het jaar wordt afgesloten met een etentje met vrienden of familie. Om twaalf uur wordt er normaal vuurwerk afgestoken. Helaas gaat dat dit jaar niet door omdat er een vuurwerk verbod is. Daarin tegen mag je wel carbid schieten. Om 12 uur is de traditie om je vrienden en familie een gelukkig nieuwjaar te wensen. Leuk feitje is dat niet overal dezelfde datum nieuwjaar is. Dit hangt namelijk van de jaartelling af. Neem het Chinees nieuwjaar als voorbeeld. Dat is in februari.

Andere belangrijke dagen in december

1 december : Wereld Aidsdag.
2 december: Internationale dag van de afschaffing van de slavernij.
3 december: Internationale dag van mensen met een beperking.
5 december: Internationale vrijwillgersdag.
9 december: Dag van de mensenrechten.
18 december: Internationale dag van de Migrant.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.