Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Tour de France

De meeste mensen denken bij de Tour de France aan zomerse dagen in juli. Maar dit jaar is alles anders. Nu kunnen we in september drie weken lang genieten van mannen die op een fiets zo hard mogelijk tegen een berg op rijden. Vol spanning wachten we af wie er in het geel in Parijs aankomt. Dit jaar is september de Tour-maand.

Verplaatst

Zoals de meeste grote evenementen werd de Tour de France dit jaar verplaatst naar een later moment. Oorspronkelijk stond de Tour gepland van 27 juni tot en met 19 juli 2020. De maand juli is voor de meeste wielrenliefhebbers traditioneel de Tour-maand. Dat betekent kijken naar een wielerpeleton in het mooie Frankrijk, luisteren naar Franse chansons en kijken naar het Tour-journaal. Voor veel mensen de ultieme manier om in de vakantiestemming te komen. Het was dus wel even wennen toen besloten werd om deze wielerkoers te verplaatsen naar september 2020. Dit jaar strijden de wielrenners van zaterdag 29 augustus tot zondag 20 september om de felbegeerde gele trui.

Andere maand, ander gevoel

September in Frankrijk is qua gevoel heel anders dan de maand juli. Het is het begin van de zomer versus het einde van de zomer. In de maand september vindt in Frankrijk een groot deel van de druivenoogst plaats. De dagen worden korter. Het weer is meestal al wat grilliger. Kortom, een heel ander gevoel dan in de maand juli.

Eerste grote wielerronde van het jaar

Normaal gesproken wordt de Tour voorafgegaan door grote wielerrondes als de Giro in Italië en de Vuelta in Spanje. Maar dit jaar is de Tour de eerste grote wielerronde. De Giro is ook verplaatst en begint nu op 3 oktober 2020. Hetzelfde geldt voor de Vuelta. Apart voor de kijkers, maar zeker ook voor de renners.

Wennen aan de coronaregels

De Tour de France is niet alleen anders door de maand waarin de koers verreden wordt. Er gelden ook strenge coronaregels die het evenement een ander gevoel geven. Zo zijn er stricte gezondheidsvoorschriften die de ploegen moeten naleven. Als er twee renners of stafleden binnen een ploeg gelijktijdig positief testen op corona of de symptomen van corona vertonen, moet de hele ploeg naar huis. Het voegt een spanningselement aan de wedstrijd toe die je eigenlijk niet zou willen bij zo’n evenement.

Nederlandse favoriet

Elk jaar zijn er favorieten voor de eindoverwinning. Stefan Kruiswijk hoorde bij die favorieten, maar hij moest zich vanwege een blessure afmelden voor de Tour. Veel Nederlanders vestigen nu hun hoop op Tom Dumoulin. De wielrenner uit Limburg heeft al bewezen een goede klassementsrenner te zijn en hij heeft een goede start van het seizoen meegemaakt. Kleurt Parijs straks oranje?

Tour 2021 Volgend jaar is er weer een Tour. Traditiegetrouw zal de koers voor een groot deel in de maand juli plaatsvinden. De 2021-editie van de Tour begint op zaterdag 26 juni in Brest en eindigt op zondag 18 juli in Parijs. Laten we hopen dat deze Tour doorgaat zoals gepland. Gewoon in de Tour-maand, de maand juli. Een keertje september is geen probleem, maar laten

Ook interessant om te lezen ?

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.