Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
zomer

De astronomische zomer begint niet altijd op dezelfde datum. Dit jaar begint de zomer op zaterdag 20 juni. Het lekkere weer komt er weer aan en we kunnen weer genieten van de levendige buitenwereld.

Meteorologisch en astronomisch

De seizoenen hebben allemaal 2 startdatum. De ene startdatum van de zomer is op 1 juni, dit is de meteorologische datum en is elk jaar hetzelfde. Deze datums staan altijd op dezelfde datum zodat meteorologen gemakkelijk de seizoenen met elkaar kunnen vergelijken. Het nieuwe seizoen begint daarom op de eerste dag van de maand. De astronomische zomer begint elk jaar op een andere datum, de astronomische seizoenen hebben namelijk te maken met de zon. De zomer begint op de langste dag van het jaar. Deze dag vindt meestal op de 20ste of de 21ste van juni plaats.

Midzomer

De astronomische zomer begint op de langste dag van het jaar, deze dag noemen we ook wel de midzomer. Het is de dag dat de zon het hoogste aan de hemel staat. De midzomer staat ook wel bekend als het keerpunt. Het wordt het keerpunt genoemd, omdat de dagen vanaf deze dag alweer korter worden en de nachten langer. In Nederland zijn de midzomernachten niet heel erg bijzonder, maar in andere landen wordt deze nacht uitgebreid gevierd. De feesten worden ook wel de feesten van de zonnewende genoemd.

Zomerse tempraturen

Als we aan de zomer denken dan denken we natuurlijk aan de zon en de hoge tempraturen. In juli en in augustus zijn de kans op hoge, tropische tempraturen het hoogste. De zomer zon is iets meer dan 600 uur per jaar te zien in ons land. De gemiddelde tempratuur die wij in Nederland hebben in de zomer is 16,4 graden. Dit gemiddelde was in het begin van deze eeuw nog een hele graad minder. Deze grote stijfging van de tempratuur heeft alles te maken met de klimaat veranderingen en de opwarming van de aarde.

Regen in de zomer

Toch blijft ons kikkerlandje een regenland. Ondanks de zomer is de kans op regen nog steeds aanwezig. Sterker nog, de warmte kan er zelfs voor zorgen dat het gaat regenen. Wel is het zo dat de zomer het seizoen is waarin het minste regen valt. De buien zijn vaak kort, maar niet altijd minder heftig.

Zin in de zomer

Bijna iedereen kijkt altijd uit naar de zomer, maar hoe kan dat eigenlijk? In de zomer zijn de dagen licht en er zijn veel mensen op straat. De grauwigheid van de winter is verdwenen. Het is een feit dat de zonnestralen zorgen voor een beter humeur. Daarnaast is de wereld een stuk kleurrijker dan dat het in de winter is. De donkere kledingstukken verdwijnen en de fleurige shirtjes komen weer tevoorschijn.

Vakantie

De zomer wordt heel vaak gekoppeld aan de zomervakantie. In die periode hoeven de mensen niet naar school en/of werk. Ze trekken er op uit. heerlijk ontspannen met het gezinnetje of op avontuur in je eentje. Het genieten van het weer en de vrijheid vinden we nou eenmal heerlijk.

 

Lees ook: ? alle schoolvakanties

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.