Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
Week van de werkstress

De week van 16 tot 20 november is uitgeroepen tot Week van de Werkstress. Nog steeds is werkstress beroepsziekte nummer 1. Verzuim op het werk wordt in 20% van de gevallen veroorzaakt door werkstress. Jaarlijks lopen ruim een miljoen mensen hierdoor kans om een burn-out te krijgen. Slim om hier dus aandacht aan te besteden. Net als voorgaande jaren wordt in november 2020 de week van de werkstress georganiseerd om dit belangrijke thema, wat veel mensen raakt, onder de aandacht te brengen. Het thema voor dit jaar is: Blijf in balans! Aangezien de onzekere tijden waar wij nu in leven.

De week van de werkstress in 2019

Al 6 jaar wordt de week van de werkstress georganiseerd. De eerste jaren door het ministerie van SZW. Net als vorige jaren wordt het dit jaar door OVAL georganiseerd. Verschillende organisaties zullen tijdens deze week vooral digitale activiteiten organiseren.

? Leestip: Lees meer inhakers op onze inhaakkalender

Hoe ontstaat werkstress?

In eerste instantie begint het vaak met werkdruk. Werkdruk ontstaat als je voortdurend onder hoge tijdsdruk moet presteren. Bijvoorbeeld dat je teveel moet doen in te weinig tijd, je werk niet op tijd afkrijgt of je werk niet goed kan uitvoeren. Bij een personeelstekort is er bijvoorbeeld vaak sprake van toenemende werkdruk. Meer dan 30% van de werknemers denkt er wel is aan om ontslag te nemen door werkdruk. Werkstress ontstaat wanneer de psychische overbelasting van werkdruk te lang aanhoudt. Als dit leidt tot klachten of verzuim, is er sprake van werkstress. In de meeste gevallen spreken we dan van een burn-out.

Wat kost werkstress?

Alleen al als je kijkt naar de kosten die werkstress met zich meebrengt, zou je het niet binnen je bedrijf willen hebben. Uit cijfers van 2016 blijkt dat de kosten per werknemer €8200 waren. Een burn-out kost werkgevers rond de €60.000 euro. Als je uitgaat van een burn-out van 242 dagen en een gemiddeld bedrag per dag van €250. De kosten van het inwerken van een vervanger worden hierbij niet meegerekend en komen hier dus nog bovenop. Wist je dat de kans groter is om een burn-out te krijgen als je al eerder een hebt gehad? In 2016 ware de kosten voor werknemers 2,5 miljard in totaal.

Hoe kan je als werkgever werkstress voorkomen?

Het is uiteraard heel goed dat er een hele week aandacht wordt besteed aan het onderwerp werkstress. Maar beter dan genezen, is natuurlijk voorkomen. Daarom geven wij je enkele tips mee hoe jij een burn-out bij collega’s en werknemers kunt voorkomen.

Tips om werkstress te voorkomen

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.