Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
black friday 2020

Wat is Black Friday en hoe is het precies ontstaan? Veel mensen weten helemaal niet wat Black Friday is en de geschiedenis er achter. Het enige wat mensen vaak weten is dat ze “goedkoop” producten kunnen scoren.

Black Friday is een begrip wat vanuit Amerika is overgenomen over de hele wereld. Op deze dag kunnen koopjesjagers op jacht naar de beste aanbiedingen. In de helft van de Amerikaanse staten geldt Black Friday zelfs als officiële feestdag. Ook in Nederland wordt Black Friday steeds populairder. Maar wat is nou de betekenis van Black Friday en wat is de geschiedenis?

Wat is Black Friday?

Black Friday is de dag waarop veel Amerikanen hun kerst inkopen gaan doen. Bijna alle winkels gooien dan hun producten in de aanbieding. Het idee van Black Friday is dat winkeliers de allerhoogste korting van het jaar geven op hun producten. Daarom is het ook zo populair en doen de Amerikanen op die dag hun kerstinkopen. Om het mogelijk te maken voor alle Amerikanen om te profiteren van de Black Friday sale, is de dag in heel veel staten uitgeroepen tot officiële feestdag. Op deze vrije dag kunnen de Amerikanen gebruik maken om de beste Black Friday deal te scoren. Op welke datum Black Friday is verschilt elk jaar. Dit komt omdat Black Friday altijd is op de vrijdag na Thanksgiving. Thanksgiving wordt gevierd op de vierde donderdag van november, hierdoor is Black Friday op de vierde vrijdag van november. Dit jaar is Black Friday op 27 november.

De geschiedenis van Black Friday

Er zijn verschillende theorieën waar de naam Black Friday vandaan komt. Een van deze theorieën is dat Black Friday is waarschijnlijk ontstaan in de Amerikaanse stad Philadelphia in 1965. De naam werd als eerst gebruikt door de politie in Philadelphia om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond de stad op de dag na Thanksgiving.

In 1981 werd er voor het eerst een melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag winkeliers voor het eerst “in het zwart” kwamen te staan, daar me bedoelen ze dat ze winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding namelijk gewoon om verliezen met rode inkt in de boeken te schrijven. Dit geeft een goed beeld hoe belangrijk Q4 oftewel de maanden oktober, november en december zijn.

Is Black Friday wel zo goedkoop?

De afgelopen jaren is dit een vraag wat veel mensen zich af vragen. Is Black Friday eigenlijk wel zo goedkoop als we denken? De afgelopen jaren zijn winkelketens zoals de Media Markt en Coolblue behoorlijk in het nieuws geweest, dit omdat er gegoocheld werd met de prijzen. Winkelketens die goochelen met de prijzen kunnen een boete krijgen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Verkopers moeten volgens de wet de doorgestreepte oude prijs daadwerkelijk in de drie maanden voorafgaand aan de aanbieding hebben gerekend. Als dit niet is gebeurt kan de ACM forse boetes uitdelen aan de winkelketens. Media Markt zou zich schuldig hebben gemaakt van het goochelen met de prijs van een koelvriescombinatie en Coolblue met het aanprijzen van een stofzuiger. De Media Markt reageerde dat ze de prijzen van dag tot dag aan te passen, op basis van de prijzen bij concurrenten. Daarom fluctueren de prijzen voortdurend, of het nou Black Friday is of niet.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.