Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
Kerstvakantie 2023

De kerst komt er weer aan en dat betekent veel eten en samenzijn met familie en vrienden. Leerlingen en studenten genieten tijdens deze periode van een welverdiende kerstvakantie. Voorafgaand aan de kerstvakantie zijn er vaak proefwerkweken of deadlines die afgemaakt moeten worden. Gelukkig wordt al het harde leren beloond met twee weken lekker rust.

Tijd voor de kerstvakantie!

De kerstvakantie heeft zijn naam uiteraard te danken aan het kerstfeest. Maar tijdens deze vakantie valt ook een ander feest, namelijk de jaarwisseling. De leerlingen genieten tijdens de kerstvakantie van twee weken vakantie. In 2024 gaat deze vakantie 23 december in en eindigt deze op 5 januari. In tegenstelling tot andere vakanties in ons land, valt de kerstvakantie voor Noord, Midden en Zuid Nederland exact in dezelfde weken. Veel volwassenen nemen tijdens deze periode ook een welverdiende vakantie. Dit is vooral voordelig wanneer kerst en nieuwjaarsdag op een doordeweekse dag valt. Tijdens deze dagen zijn de meeste werkers namelijk vrij, afgezien van bijvoorbeeld het zorgpersoneel. Dit betekent dat ze maar een aantal vrije dagen hoeven op te geven om toch te genieten van een lange vakantie. Zo kan het hele gezin tijdens de kerstperiode lekker thuis zijn en leuke dingen plannen.

Kerstvakantie in Regio’s

Kerstvakantie in regio Noord
Kerstvakantie in regio Zuid
Kerstvakantie in regio Midden

Lekker op reis

Doordat vaak het hele gezin vrij heeft of vrij gevraagd heeft tijdens de kerstperiode, is dit een ideaal moment om een leuke reis in te plannen. Een van de favoriete vakanties om tijdens deze weken te doen, is een wintersportvakantie. In de berggebieden ligt er tijdens deze periode vaak een mooie laag sneeuw, wat uiteraard nodig is voor de wintersport. Families trekken deze weken graag naar Zwitserland of Oostenrijk. Ben jij niet een echte wintersport fanaat? Dan is dit juist een uitstekende periode om op citytrip te gaan. Een bezoek aan Londen is tijdens de kerstperiode bijvoorbeeld erg populair. De hele stad is versierd in kerstdecoratie, wat het erg romantisch en gezellig maakt. Als laatste tip geven we mee dat je tijdens de kerstvakantie zeker niet op reis hoeft. Een perfecte manier om te reizen naar een andere ‘wereld’ zonder dat je jouw comfort van thuis hoeft te verlaten, is door simpelweg een heerlijk boek te lezen of een leuke film te kijken. De korte winterdagen vragen soms simpelweg naar rust en knusheid.

De kerst

De kerstvakantie hebben we uiteraard te danken aan het kerstfeest. Doordat de scholen en bedrijven tijdens kerst en nieuwjaarsdag niet werken, en er vervolgens slechts enkele dagen van de week overbleven, merkte de overheid op dat het nut had om er een officiële vakantie van te maken. De kerstvakantie is zelfs een van de eerste officiële schoolvakanties. Het feest wordt al sinds vroeger erg groots gevierd. Op kerstavond wordt het kerstfeest ingeluid en daarna genieten we nog van een eerste én tweede kerstdag waarop familie en vrienden samenkomen om lekker te koken, elkaar cadeaus te geven en om voor elkaar te zorgen.

De jaarwisseling

Na de kerst hebben we niet veel tijd om uit te buiken van al het eten, want tijdens de jaarwisseling is het weer tijd voor de volgende borrel. Op deze avond zetten we vaak de traditie van kerst voort. Vrienden en familie komen vaak op deze avond samen om gezellig met elkaar te eten, spelletjes te spelen en om uiteraard te proosten op het nieuwe jaar zodra de klok 12 uur slaat. Doordat iedereen op oudejaarsavond vaak pas laat naar bed gaat, staat nieuwjaarsdag in het teken van rust. Wel is het een traditie om op deze dag nog een ronde langs familie te maken om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Goede voornemens

Het nieuwe jaar voelt altijd als een frisse start. Dit betekent dat er tijdens de kerstvakantie vaak goede voornemens op papier worden gezet. De kerstperiode brengt ons altijd de realisatie dat we een hoop hebben om dankbaar te zijn, maar het geeft ons ook de rust om stil te staan bij het afgelopen jaar en om na te denken wat we wensen voor het aankomende jaar. Gezonder eten en meer sporten zijn echte klassiekers voor op de goede voornemens, maar helaas verwateren deze met de maanden. Wij geven dit jaar als dit mee om ook eens na te denken over voornemens waarmee jij garandeert dat je een mooi jaar tegemoet gaat. Denk bijvoorbeeld eens na over hoe je de verre reis die je altijd al wilde maken dit jaar kan verwezenlijken of hoe je komend jaar een grote angst kan overkomen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.