Vandaag: maandag 26 februari 2024, Week 9
Prinsjesdag 2020 en 2021

Elk jaar, op de derde dinsdag van september , is het Prinsjesdag. Het is het begin van het nieuwe werkjaar van de regering en de dag waarop de Minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aanbiedt. Het is een dag met tradities zoals de Gouden of Glazen Koets, originele hoedjes en de Troonrede in de Ridderzaal. Maar dit jaar is alles anders. Hoe ziet Prinsjesdag 2020 eruit?

Normale Prinsjesdag

Normaal gesproken rijden de koning en zijn vrouw vanuit Paleis Noordeinde in de Gouden Koets naar de Ridderzaal in Den Haag. In de Ridderzaal komen alle ministers en staatssecretarissen, de leden van de Eerste en Tweede kamer en andere genodigden samen om te luisteren naar de Troonrede. De koning richt zich tot de leden van de Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer. Met deze toespraak opent hij het parlementaire jaar en vertelt hij over de plannen van de regering voor het komende jaar.

De Gouden Koets

De Gouden Koets is hét symbool van Prinsjesdag. Deze koets wordt op dit moment gerenoveerd en is daarom vervangen door de Glazen Koets. Maar de Gouden Koets houdt de gemoederen bezig. Deze koets wordt ook wel de ‘slavenkoets’ genoemd, vanwege de afbeeldingen die erop te zien zijn. Vooralsnog is besloten om de koets na de renovatie op te bergen in een museum. De discussie gaat verder.

Het koffertje

Een beroemd symbool op Prinsjesdag is het koffertje dat de Minister van Financiën meeneemt naar de Tweede Kamer. Op de koffer staat de tekst: Derde dinsdag van september. Het bevat de Rijksbegroting en de Miljoenennota, waarin begrotingen van ministeries, economische plannen en de financiële situatie van Nederland worden besproken. De plannen van het kabinet worden kort daarna besproken in de Tweede Kamer. Dit debat over het kabinetsbeleid heet: de Algemene Politieke Beschouwingen

Prinsjesdag anno 2020

Dit jaar zal het allemaal anders gaan vanwege corona. De rijtoer met de Glazen Koets gaat bijvoorbeeld niet door en er zal ook geen publiek aanwezig zijn. Dit jaar dus geen vrolijk zwaaiende leden van het Koninklijk Huis. Ook de Troonrede zal anders zijn. Deze toespraak zal niet in de Ridderzaal gehouden worden, maar in de Grote Kerk. Dat heeft te maken met de ruimte: de Grote Kerk is veel groter. Daardoor is het makkelijker om meer mensen te ontvangen terwijl de anderhalve meter regel gerespecteerd wordt.

Weinig pracht en praal

Een normale Prinsjesdag wordt gekenmerkt door de pracht en praal optocht van de Gouden Koets getrokken door acht paarden en omringd door verschillende lakeien. De route ligt van tevoren vast, zodat mensen zich langs de weg kunnen opstellen om een glimp op te vangen van Koning Willem Alexander en zijn vrouw Máxima. Dit jaar reizen ze met de auto naar hun bestemming, zonder te zwaaien naar het publiek.

Traditiegetrouw

Een van de tradities die dit jaar waarschijnlijk wel in ere gehouden zal worden, is het uitlekken van informatie uit de Miljoenennota. Traditiegetrouw ligt de inhoud ervan al op straat voordat de inhoud van het koffertje gepresenteerd wordt. Verder zullen we waarschijnlijk ook dit jaar weer kunnen genieten van interessante hoofddeksels. Prinsjesdag is een dag vol tradities, maar de editie op 15 september 2020 zal toch erg anders zijn.

Meer feestdagen

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.