Vandaag: woensdag 4 december 2024, Week 49

Op dit moment is de Ramadan in volle gang. De heilige vastenmaand voor moslims. Tijdens deze maand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets eten of drinken. Dit is voor veel moslims een periode van samenkomst, bezinning maar ook vooral gezelligheid. Door het coronavirus verloopt dit jaar echter anders dan de jaren ervoor. Op 24 mei is de Ramadan ten einde en is het tijd voor het Suikerfeest.

Suikerfeest

Op zondag 24 mei begint het Suikerfeest. De Ramadan is dan officieel ten einde. Tijdens dit Suikerfeest wordt er heerlijk gegeten en gedronken. Men brengt veel tijd door met familie en de kinderen krijgen cadeautjes. Door de coronacrisis is het verloop van het Suikerfeest dit jaar onzeker. Het is nog onduidelijk of mensen samen mogen komen en zo ja met hoeveel.

De aftrap van het Suikerfeest begint eigenlijk op de avond ervoor. In 2020 is dat dus op zaterdagavond 23 mei (hoewel in sommige landen deze datum kan verschillen). Het Suikerfeest begint dan bij het verbreken van de laatste vastendag, tijdens de zonsondergang. Het verbreken van het vasten wordt iftar genoemd. Op zaterdagavond 23 mei vindt dus de laatste iftar plaats van de vastenmaand in 2020. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Suikerfeest ook wel het ‘feest van het breken van de vasten’ wordt genoemd. Het Suikerfeest duurt drie dagen.

Verloop van het Suikerfeest

Op de laatste dag van de Ramadan gaan veel moslims naar de moskee voor het uitspreken van het feestgebed. Na dit gebed geeft men elkaar een knuffel en kan het feest officieel beginnen! Thuis staan de meest lekkere gerechten en hapjes klaar. Er wordt dan ook uitbundig gegeten en gedronken met familie en vrienden. Vaak worden bepaalde conflicten en ruzies ook bijgelegd tijdens het Suikerfeest. Bij binnenkomst wensen familie en vrienden elkaar een gezegend feest.

Na de maaltijd gaan veel moslims naar een ontmoetingsplaats, moskee of zaal. In sommige warme landen is dit een stuk open terrein. Daar houdt de imam van de plaatselijke moskee een preek. Hiermee wordt de Ramadan echt afgesloten. Ook vrouwen en kinderen zijn hierbij aanwezig, zoals de profeet Mohammed heeft aanbevolen. Na afloop van de preek van de imam is het gebruikelijk om elkaar te omhelzen en ook om elkaar eventuele fouten van het afgelopen jaar te vergeven. Na de omhelzing en vergiffenis wenst iedereen elkaar een fijn Suikerfeest.

De rest van de dag wordt door velen besteed door familie te bezoeken. Hier hoort het bezoeken van overleden familieleden ook bij. De profeet Mohammed heeft namelijk aangegeven in de Koran dat ook deze familieleden niet mogen worden vergeten tijdens het Suikerfeest. Bij de familiebezoeken wordt er veel lekkers gegeten (dus ook zoetigheden!) en worden er cadeautjes gegeven aan kinderen.

Suikerfeest 2020

Dit jaar is het vooralsnog onduidelijk of het Suikerfeest in zijn oorspronkelijke vorm kan doorgaan. Wat wel duidelijk is dat de maatregelen van het RIVM van kracht blijven. Dit houdt in dat mensen ten alle tijden 1,5 meter afstand moeten houden en goed hun handen moeten wassen. Op dit moment is het samenkomen van grote groepen mensen niet toegestaan. Hiervoor wordt wel een uitzondering gemaakt voor religieuze doeleinden. Welke regels van kracht zullen zijn tijdens het einde van de Ramadan is dus nog even afwachten.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.