Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Sint Maarten op 11 november


November is voor kinderen een geweldige feestmaand. Niet alleen komt deze maand Sinterklaas het land binnen, maar ook kunnen kinderen genieten van Sint Maarten. Deze feestdag staat helemaal in het teken van snoep, maar het draait deze dag nog om meer.

Wat is Sint Maarten eigenlijk?

Sint Maarten is een feestdag die een christelijke oorsprong heeft. Het wordt altijd op 11 november gevierd. Op 11 november 397 werd Sint-Maarten, een heilige sint, begraven. Waarom is dit een belangrijke heilige om te onthouden? Sint-Maarten stond bekend als man die zorgde voor de arme mensen. Het verhaal gaat dat hij een deel van zijn mantel had gegeven aan een bedelaar, zodat deze warm kon blijven tijdens de koude dagen. Vandaag de dag is het een feestdag die in het teken staat van lekkernijen, het helpen van een ander en het waarderen wat je hebt. Naast Nederland, wordt deze dag ook gevierd in Hongarije, Duitsland, België, Noord-Frankrijk en Portugal.

Het verhaal van Sint Maarten

Ondanks dat we weten wie Sint Maarten is en waar het verhaal vandaan komt, is en blijft er speculatie rondom de oorsprong. Vandaag de dag vieren wij Sint Maarten namelijk traditiegetrouw met een optocht met lampion. Het verhaal gaat dat dit in de 16e eeuw een vruchtbaarheidsritueel was wat de burgers deden. De kerk maakte hier een traditie van. Dit was vooral om de burger tevreden te houden. Een ander verhaal gaat dat de kerk het feest inluidde omdat het een feest was waar iedereen hun lust naar drank lekker kon laten gaan. Wat het verhaal achter de feestdag ook is, het blijft vaststaan dat het een dag is die stilstaat bij de armen en degene die het niet makkelijk hebben.

Het feest voor de armen

De oorsprong van Sint-Maarten heeft alles te maken met de burger en de armoede. Vooral in de jaren 19 en begin 20 werd het vieren van Sint-Maarten nog steeds gezien als een teken van armoede. De middenklasse deed daardoor niet graag mee aan deze feestdag. Ze wilde namelijk niet gezien worden als arm onder de gemeenschap. Toch lijkt het vandaag de dag meer op een welvarend feest. Hoe vroeger de armen moesten bedelen voor voedsel, wordt er vandaag de dag ‘gebedeld’ naar lekkernijen. Uiteraard is het bedelen voor deze lekkernijen vooral voor het plezier en niet vanuit noodzaak.

Hoe wordt Sint Maarten vandaag de dag gevierd?

Het is een dag gevuld met vreugde voor kinderen. Op de basisscholen wordt er veel tijd besteed aan het knutselen. Iedereen maakt namelijk zijn eigen lampion waarmee ze de optocht gaan lopen. Vervolgens gaan ze de deuren langs om te zingen in ruil voor een lekkernij. Ondanks dat het vandaag de dag een moderne feestdag is, zijn er wel nog verschillende knipogen naar het verleden. De optocht met de verlichting verwijst naar de oude traditie en ook het zingen voor een traktatie verwijst naar het bedelen van vroeger. In veel dorpen in het land werd Sint-Maarten afgesloten met een kampvuur op het platteland. Hier werd warme chocomel verkocht en konden de kinderen hun geknutselde lampion op het grote kampvuur gooien. Helaas lijkt de aandacht voor Sint-Maarten steeds meer te verzwakken. Dit komt omdatHalloween, gevierd op 31 Oktober, steeds populairder is geworden de laatste jaren.

November: de donkere periode voor kerst

November is de elfde maand in onze kalender. Het is de maand waar de herfst volop aanwezig is, waar we langzaam in de stemming komen voor de feestdagen en de maand waar we weer moeten wennen aan kortere dagen. Soms wordt de maand november gezien als een sombere maand. Veel mensen die last hebben van de bekende herfstdip merken het tijdens deze maand het meest. Wij laten november daarom graag eens in een ander jasje zien. Het is namelijk ook een maand vol mooie feesten en betekenissen.

De feestdagen van de maand november

De maand november wordt gelijk afgetrapt met een christelijke feestdag, namelijk allerheiligen. Dit is de dag waar er extra aandacht naar de overledene gaat. Mensen gaan naar het graf en eren degene met mooie bloemen en een bezoek aan de kerk. Een andere feestdag die er in de maand november plaatsvindt, is Sint Maarten. Dit vindt plaats op 11 november. Dit is de dag dat patroonheilige Martinus van Tours de arme voorzag van warmte met zijn grote rode mantel. Op 11 november wordt er ook stilgestaan bij de Eerste Wereldoorlog. In veel landen, waaronder Frankrijk en België, eindigde de Eerst Wereldoorlog namelijk op 11 november.

11e van de 11e

Ondanks dat het geen officiële feestdag is, is het in het zuiden van het land wel een groot feestfestijn. Op 11 november wordt namelijk het carnavalsseizoen afgetrapt. In 2023 valt deze feestelijke dag op een zaterdag, wat voor de echte carnavalsvierders uiteraard geweldig uitkomt. Op deze dag komen de carnavalsvierders bij elkaar in hun lokale kroeg of in Maastricht. Iedereen gaat verkleed alsof het carnaval is en er wordt lekker gedanst en gedronken op de carnavalsmuziek. Er zijn veel speculaties over waarom het precies op deze datum valt. Een van de verhalen gaat dat elf eeuwenlang werd gezien als een getal voor de dwazen en de gekken. 11 werd vaak gezien als een aanvulling op het heilige getal 10, wat staat voor de Tien Geboden. Het Elfde gebod zou luiden: Genieten! En dat is exact wat er tijdens carnaval wordt gedaan. Een andere theorie luidt dat het verwijst naar Sint-maarten, de donkere periode voor kerst. En dat het vergelijkbaar was met hoe carnaval de start is van de vastenperiode voor Pasen.

Geboren in de maand november?

Ben jij geboren in de maand november? Dan blijkt dat er verschillende eigenschappen zijn die iedereen met deze geboortemaand met elkaar gemeen zou hebben. Mensen die geboren zijn in de maand november worden gezien als loyale mensen. Ondanks dat ze zich niet zomaar aan iedereen openstellen, zijn ze enorm trouw aan de relaties die ze hebben. Wanneer je een vriendschap hebt met iemand die in november geboren is, dan heb je deze vriendschap voor het leven. Een andere karaktereigenschap die vaak voorkomt bij mensen die geboren zijn in november, is dat ze erg gemotiveerd zijn om hun dromen na te jagen. Ze houden ervan om in controle te zijn en zullen dus zeker hard werken om tot zo’n positie te komen. Veel van deze karaktereigenschappen komen overeen met de karakteristieken van een schorpioen, het sterrenbeeld van iedereen die tussen 24 oktober en 22 november geboren is.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.