Vandaag: zaterdag 5 oktober 2024, Week 40
Zomer- en wintertijd

De zomertijd, een symbool van het begin van het lekkere weer. Wanneer de zomertijd ingaat betekent het dat de tijd een uur vooruit gaat. Rondom de zomer- en wintertijd is echter veel discussie. Wij leggen je daarom graag meer uit over de werking van de zomertijd.

De zomertijd en de wintertijd

In eind maart veranderen we van de wintertijd naar de zomertijd. Dit gebeurt altijd op de nacht van zaterdag op zondag, maar de exacte datum verschilt per jaar. Met behulp van onze handige jaarkalender vergeet je nooit wanneer de klok verzet wordt. Daarnaast wordt je ook altijd herinnerd of deze een uur vooruit of juist een uur achteruit gezet moet worden. Op onze mobiele telefoons, laptops en tablets wordt de tijd vanzelf verzet. Maar soms kan dit wel een verwarrend werken. Vooral wanneer je vergeet dat de klok verzet moest worden en ineens een andere tijd ziet op jouw telefoon dan op jouw hangklok. Er is gelukkig wel een handig ezelsbruggetje wat je kunt gebruiken om te herinneren wanneer de tijd voor- of achteruit gaat. In het vóórjaar, gaat de tijd een uur vooruit. In het najaar gaat het een uur terug.

Waarom bestaat de zomertijd

Ondanks dat het een verwarrend verhaal lijkt, is er een duidelijke reden over het bestaan van de winter- en zomertijd. De wintertijd is onze normale tijd. Wanneer de zomertijd ingaat betekent het dus dat we eigenlijk een beetje ons brein voor de gek willen houden. Dit komt doordat de zomertijd beter overeenkomt met het leefritme en de uren aan zonlicht. In de ochtend staat men op in het licht en wanneer het tijd is om naar bed te gaan, dan wordt het ook donker buiten. Op deze manier wordt er minder energie verspild, aangezien er overdag minder verlichting nodig is in de huizen. Het heeft dus daadwerkelijk een voordeel. Ieder land in de Europese Unie en ongeveer 70 wereldwijde landen doen mee aan de winter- en zomertijd. Alleen de landen die dicht bij de evenaar liggen, participeren niet in de zomer– en wintertijd. Dit komt omdat hier de seizoenen minder extreem zijn.

De nadelen?

Niet iedereen ervaart het echter als iets goeds. Mensen en dieren zijn gewend aan ritme. Wanneer de klok wordt verzet naar de zomertijd, wordt het biologische ritme van de mens eigenlijk verstoord. In veel gevallen went men niet aan deze kleine verandering, waardoor ze alsnog later gaan slapen en uiteindelijk tot wel 3 uur minder slaap krijgen op een nacht. 

Blijft de zomertijd bestaan of moet het weg?

Al jarenlang discussieert men erover of de zomertijd wel nodig is. Ondanks dat er een reden is dat het bestaat, blijkt uit onderzoek dat het voor veel mensen een nadelige impact heeft op hun gezondheid. Desondanks blijft de zomertijd voor nu nog steeds bestaan. Het kabinet wil dat de tijden hetzelfde blijven als in onze buurlanden. Voor nu zijn zowel onze buurlanden als de Europese Unie nog niet klaar om een einde te maken aan de zomertijd. Zolang deze nog blijft bestaan blijf je gelukkig dankzij onze handige zomer- en wintertijd kalender altijd op de hoogte van wanneer het tijdsverschil ingaat.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.