Vandaag: woensdag 24 april 2024, Week 17
Pinksteren 2021

Zondag 31 mei en maandag 1 juni is het weer Pinksteren, maar wat is Pinksteren eigenlijk en waarom vieren we het? Voor veel mensen zal het betekenen dat ze een extra lang weekend vrij hebben, maar waarom? Je leest het hier.

Wat is Pinksteren?

Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekosté, wat vijftig betekent. De feestdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de vijftigste dag na Eerste Paasdag. Je zal je dan vast afvragen wat we eigenlijk herdenken tijdens Pinksteren. Tijdens Pinksteren herdenken we het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de christelijke kerk.

Waarom is Pinksteren twee dagen?

In Nederland vieren we Pinksteren verdeeld over twee dagen terwijl dat niet altijd zo is geweest. In de middeleeuwen wordt er in sommige streken drie dagen Pinksteren gevierd, en in andere regio’s kan het zelfs acht dagen duren. Dat is dan ook iets heel anders dan wij over het algemeen gewend zijn. In 1815 begon het allemaal, toen werd de Zondagswet ingevoerd, door deze wet zijn ook Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, en Tweede Pinksterdag ontstaan. De laatste jaren zeggen steeds meer mensen dat ze een christelijke feestdag willen in ruilen om Bevrijdingsdag een nationale feestdag te maken. Nu is 5 mei een keer in de vijf jaar een doorbetaalde dag, maar daar willen veel mensen in Nederland dus verandering in brengen. Een kwart van de bevolking is dan ook bereid om Tweede Pinksterdag op te geven, terwijl een op de vijf mensen liever Hemelvaartsdag inruilt.

Door Pinksteren is de christelijke kerk ontstaan

Volgens de bijbel kwam er grote verbazing bij de inwoners van Jeruzalem. Van Romein tot Arabier, en iedereen die daar tussen in zit. Ze hoorden allemaal in hun eigen taal de apostelen spreken over Gods grote daden. Op dat moment waren drieduizend mensen overtuigd en sloten zich direct aan bij de kerk. Omdat de mensen zich toen massaal gingen inschrijven wordt dit moment gezien als het ontstaan van de kerk. Veel mensen weten eigenlijk helemaal niet dat de kerk door zo’n belangrijk moment is ontstaan. Vaak wordt tijdens zulke dagen alleen ingegaan waarom de dagen zo belangrijk zijn of wat we op die dagen vieren of herdenken. Toch blijft het belangrijk om zulke dingen door te vertellen, want ook de volgende generatie moet weten hoe de kerk eigenlijk is ontstaan. Het is namelijk niet zo dat de kerk van de een op de andere dag over de hele wereld bekend was.

Wat vieren we op Tweede Pinksterdag?

We hebben hierboven beschreven waarom Tweede Pinksterdag een ding is geworden maar waarom is het er eigenlijk? Toen de christelijk kerk ontstaan was volgde een uitgebreid feest en dat bleef maar doorgaan. In de 15e eeuw vierden ze zelfs Pinksterdrie, maar tegenwoordig houden we het maar bij twee dagen. Dit doen we omdat twee feestdagen genoeg zijn om een gezellige tijd te hebben met je vrienden of er even tussenuit te gaan met je gezin. Wat je moet ook tijd spenderen met de belangrijke mensen in je omgeving.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.