Vandaag: vrijdag 26 april 2024, Week 17

De Nacht van de Lotsbezegeling is een islamitische feestdag die ook wel Lailat-ul-Baraat of Berat Kandili wordt genoemd. Beide termen zijn ruwe een vertaling van de feestdag zoals hij in het Nederlands heet. De term Kandili komt vaak voor in de namen van islamitische feestdagen, en is een vertaling van kandelaar of kaars. De Nacht van de Lotsbezegeling is een van de vijf gezegende nachten binnen het geloof. De andere vier zijn Lailat-ul-Qadr (de Nacht van de Beslissing), Mawlid-an-Nabi (de geboortedag van de profeet Mohammed), Regaib Kandili (de Nacht van de Wonderen) en Lailat-ul-Meraj (de reis naar de hemel van Mohammed). Deze gezegende nacht en feestdag vindt meestal plaats in het einde van maart, wat betekent dat het twee weken voor de Ramadan plaatsvindt.

Wanneer is de Nacht van de Lotsbezegeling – Lailat-ul-Buraat?

Nacht van de Lotsbezegeling – Lailat-ul-Buraat Dag Datum Tot Week nr. (start) Dagen te gaan
Nacht van de Lotsbezegeling – Lailat-ul-Buraat 2024 dinsdag 24 februari 2024 25 februari 2024 8
Nacht van de Lotsbezegeling – Lailat-ul-Buraat 2025 zondag 13 februari 2025 14 februari 2025 7 293 dagen
Nacht van de Lotsbezegeling – Lailat-ul-Buraat 2026 donderdag 2 februari 2026 3 februari 2026 6 647 dagen
Nacht van de Lotsbezegeling – Lailat-ul-Buraat 2027 dinsdag 23 januari 2027 24 januari 2027 3 1002 dagen
Nacht van de Lotsbezegeling – Lailat-ul-Buraat 2028 zaterdag 12 januari 2028 13 januari 2028 2 1356 dagen
Nacht van de Lotsbezegeling – Lailat-ul-Buraat 2029 woensdag 31 december 2029 1 januari 2030 1 2075 dagen
Nacht van de Lotsbezegeling – Lailat-ul-Buraat 2030 maandag 10 december 2030 11 december 2030 50 2419 dagen

Het verhaal achter de Nacht van de Lotsbezegeling

Volgens het verhaal is de Nacht van de Lotsbezegeling de dag waarop Allah vaststelt wie er dat jaar geboren gaat worden, en wie er zal sterven. Moslims geloven namelijk dat ieder leven het werk van God is.

Zo vieren moslims de Nacht van de Lotsbezegeling

De viering van de Nacht van de Lotsbezegeling begint altijd bij zonsondergang op de avond voor de officiële feestdag. Doordat Allah tijdens deze nacht bepaalt wie er komt te overlijden, wordt de Nacht van de Lotsbezegeling gezien als een nacht van vergeving. Veel moslims ‘vieren’ deze dag dan ook door naar de moskee te gaan, en hier te bidden om zo te vragen om vergiffenis voor zonden. Ook bidden gelovigen op deze dag voor hun overleden dierbaren, en vragen ze God of hij hen van hun zonden wil vergeven. Daarnaast zijn er veel mensen die op deze dag een bezoek brengen aan het graf van hun dierbare. Het schoonmaken van graven is ook een belangrijk ritueel om respect te tonen naar de overleden personen, en er worden offers aan ze gedaan. Dit gebeurt vaak in de vorm van bloemen of snoep.

Nacht van de Lotsbezegeling

Naast het vele bidden is het ook een vrolijke dag, waarbij er grote groepen familie en vrienden samenkomen, die genieten van een uitgebreid diner en zoete lekkernijen. In de islam is het delen van rijkdom met armen erg belangrijk, en daarom worden deze lekkernijen ook vaak uitgedeeld aan de mensen die het zelf niet kunnen betalen. Ook zijn er moslims die deze dag donaties in de vorm van geld doen, om zo de minder bedeelden te steunen.

Tijdens de Nacht van de Lotsbezegeling zijn moskeeën en huizen vaak versierd met vele lampjes, die symbool staan voor het licht van God. Vooral in veel Aziatische landen vinden er ook grote festival plaats, waarbij moslims in grote groepen de straat op gaan samen verzen en gebeden uitspreken.

Omdat de Ramadan, de vastenmaand voor moslims, twee weken later begint, zien gelovigen het ook als een soort voorbereiding op deze heilige maand. In de moskee worden bijvoorbeeld extra gebeden opgezegd, zodat de moslims zich klaar kunnen maken voor deze periode. 

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.