Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Vakantie tijdens Herfstvakantie

Nog even en de eerste vakantie van het schooljaar is een feit: de herfstvakantie. Regio Noord krijgt als eerst vakantie: op 10 oktober, terwijl de andere regio’s op 17 oktober een weekje niet naar school hoeven. Veel ouders en kinderen maken dus plannen om al dan niet op vakantie te gaan dit jaar. Maar wat is verstandig? Ga je dit jaar op vakantie in de herfstvakantie?

Corona en vakanties

Het is dit jaar een thema dat steeds terugkomt: corona. Helaas heeft het coronavirus invloed op veel dingen in ons leven, ook op onze vakanties. Deze zomervakantie zijn veel Nederlanders op vakantie gegaan in eigen land omdat een vakantie naar het buitenland te onzeker was. Ook de herfstvakantie wordt overschaduwd door dit virus en het blijft daarom een factor die meegenomen moet worden in de overwegingen.

Herfstvakantie en nazomeren

Traditioneel is de herfstvakantie een vakantie waarin gezinnen de najaarszon opzoeken in warmere landen, zoals landen in Zuid-Europa. Populaire bestemmingen zijn bijvoorbeeld de Algarve in Portugal, Zuid-Spanje, Griekenland, Canarische eilanden, Sardinië en Sicilië. En sommige Nederlanders zoeken de zomerzon zelfs op in tropische gebieden, zoals Indonesië, Vietnam of Thailand. Maar ook nu zullen gezinnen zich in hun afwegingen laten sturen door het coronavirus, want sommige landen zijn nu niet toegankelijk voor toeristen. Van andere landen is onduidelijk hoe het er over een paar weken uit zal zien. En ook al hebben reisorganisaties een garantie afgegeven dat geannuleerde reizen gecompenseerd worden, veel mensen nemen liever geen risico’s.

Vakantie in eigen land

Ook dit najaar zijn vakanties in eigen land populair. Een vakantie dicht bij huis voelt voor veel mensen toch veiliger dan een vakantie ver weg. Daarom kiezen veel mensen dit jaar voor een vakantiepark of een vakantiehuisje van een particulier. Afgelopen zomer kenden veel campings een goede omzet omdat Nederlanders massaal kozen voor vakantie in eigen land, een zogenaamde staycation. Waarschijnlijk zullen vakantieparken daarom dit najaar ook meer gewild zijn dan in normale herfstvakanties.

Dagjes weg

Een veilige en leuke optie is ook de dagjes vakantie. Vaak zijn er nog heel veel dingen die je bij jou in de buurt kunt doen, die je nog nooit gedaan hebt. We reizen naar verre oorden en vergeten soms dat er ook leuke dingen te doen zijn bij ons in de buurt. En een dagje op reis in de buurt geeft ook flexibiliteit. Mocht de situatie met corona onverhoopt veranderen, dan kun je je plannen makkelijk aanpassen zonder dat je er veel last van hebt

Code geel, oranje, rood

Maar misschien denk je wel: ik ga deze herfst hoe dan ook op vakantie naar een ander land. In dat geval is het goed om de codes in de gaten te houden. Code geel betekent dat je er naartoe kunt en dat je de ‘normale’ coronaregels moet respecteren, zoals anderhalve meter afstand houden. Code oranje betekent dat alleen noodzakelijke reizen toegestaan zijn en code rood betekent dat je er sowieso niet naartoe mag. Wat ga jij doen deze herfstvakantie? Zonder twijfel wordt het weer een mooie vakantie, corona of niet.

Lees ook: ? Alle schoolvakanties

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.