Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
verander je wachwoord dag

Iedereen heeft wel is gebruik gemaakt van de welbekende wachtwoorden zoals 123456, je naam of qwerty. Gebruik jij net zoals veel andere mensen op elke site het zelfde wachtwoord en verander je dat wachtwoord nooit? Dan komt 24 november jou goed van pas. Heel veel mensen weten het niet, maar 24 november is het nationale verander je wachtwoord dag. Een dag om te checken of je eigenlijk wel sterke wachtwoorden gebruikt voor al je accounts.

Geschiedenis van nationale verander je wachtwoord dag

Verander je wachtwoord dag is een initatief van Tweakers.net uit 2014. Tweakers gebruikte de naam Verander Je Wachtwoorden dag, deze dag werd elk jaar gehouden met de reden dat veel Nederlanders niet veilig om gaan met hun wachtwoorden. Ze kiezen bijvoorbeeld wachtwoorden die makkelijk te raden zijn, of gaan wachtwoorden hergebruiken. Door het gebruik van de Nationale Check je wachtwoorden willen ze mensen bewustmaken en uitleggen dat het bedenken en onthouden van wachtwoorden niet moeilijk hoeft te zijn. 

? Leestip: Lees meer inhakers op onze inhaakkalender

Wat is het risico van een slecht wachtwoord?

Het risico van een slecht wachtwoord kan heel groot zijn. Vorig jaar in 2019 was 80 procent van alle beveiligingsincidenten, waarbij hackers actief zijn, het resultaat van zwakke wachtwoorden of wachtwoorden die op het internet worden gepubliceerd na een datalek. Als een grote website gehackt wordt en de hackers krijgen de database van alle gebruikers te pakken hebben ze zowel je gebruikersnaam als wachtwoord, maar wat doen ze eigenlijk met die database? Er zijn veel grote forums op internet waar zich illegale praktijken plaatsvinden. Wij gaan de namen niet noemen maar daar worden de databases verkocht voor honderden tot duizenden euro’s. 

Gebruik een wachtwoord dat anderen niet kunnen raden

De meest gebruikte wachtwoorden in Nederland in zijn heel simpel. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de eerste toetsen op het toetsenbord zoals: 123456, qwerty en 123456789. Ook veel gebruikte wachtwoorden zijn geboortedatums, naam van partner, kind of huisdier. Allemaal heel makkelijk te raden door 1 keer op Facebook te zoeken. Voor een goed wachtwoord moet je dus wel creatief zijn, er zijn ook websites waar je wachtwoorden kan genereren. Op deze sites kan je zelf bepalen welke opties zoals hoofdletters en tekens. Tegenwoordig willen veel websites hoofdletters en tekens verwerkt in het wachtwoord omdat hierdoor de kans dat je gehackt word aanzienlijk kleiner. 

Wachtwoord veranderen

Wanneer iemand je account heeft gehackt gaan ze je vast niet even bellen omdat te vertellen. Het kan wel zijn dat de website je een mailtje stuurt om te vertellen dat er iemand anders is ingelogd op een apparaat of locatie die niet bekend is.
Zoals hierboven ook benoemd is kan je wachtwoord ook door een datalek op internet belanden. De kans dat dat gebeurt is op dit moment best groot. Hierdoor is het van belang dat je vaak je wachtwoord veranderd. Verander daarom je wachtwoord minimaal eens in het half jaar.

Meest gebruikte wachtwoorden

Vaak lachen mensen over wachtwoorden terwijl het een heel belangrijk onderwerp kan zijn want je accounts moeten wel veilig kunnen zijn. Staat jouw wachtwoord in de top 5 van de meest gebruikte wachtwoorden? Verander dan hem direct!

Top 5 meest gebruikte wachtwoorden:

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.