Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
sneekweek

Sneekweek 2022 is de 85e editie en vindt plaats van 5 t/m 11 agusutus. Sneekweek is het grootste en gezelligste binnenwater zeilevenement van Europa: de perfecte combinatie van gezelligheid en sportiviteit. Gedurende de dag wordt er fanatiek gezien op het Sneekermeer, daarna is er gezelligheid op het eiland en in de stad. 

Sneekweek

Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en de Gemeente Súdwest-Fryslân. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden voor verschillende categorieën en leeftijden op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen. Ook zijn er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd, zoals vlootschouw, kindermiddag, straattheater, muziekfestival en een slotconcert. Gedurende de hele week staat op het Martiniplein in de binnenstad een kermis en zijn er elke dag evenementen op het Kolmeersland. 

Geschiedenis van Sneekweek

Na de Franse tijd werd in 1814 een zeiltocht gehouden naar Joure. Toen werd bekend dat de sneaker Jacob Sjoukes Visser voor goed uit de Franse krijgsdienst was gestapt en veilig was aangekomen in Joure. Dit viel erg in de smaak bij de mensen en sindsdien werden elk jaar zeilwedstrijden gehouden. Dit groeide uit tot de Sneker Hardzeildag. In 1934 kwam secretaris Oly van de Sneeker Zeilvereniging met een plan om de twee zeilverenigingen in Sneek bij elkaar te roepen en gezamenlijk een zeilweek, de zogenaamde Sneekweek, te organiseren. De woensdag van de Sneekweek was de Harzeildag, zoals het ooit begonnen was in 1814. Aan deze eerste Sneekweek in 1934 namen 177 schepen deel. 

Tegenwoordig is de Sneekweek het grootste evenement op de binnenwateren van heel Europa. De Sneekweek is door de jaren heen steeds populairder geworden. Mede hierdoor is de beveiliging rondom de Sneekweek aangescherpt. Hierbij heeft de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse geholpen met adviseren. Ook zijn er extra veiligheidsmaatregelen afgekondigd, waaronder crowd management. In 2020 en 2021 ging de Sneekweek niet door vanwege corona die in 2020 uitbrak. Hierdoor waren alle grote evenementen in 2020 tot 1 september verboden. Ook in 2021 konden er veel grote evenementen niet doorgaan in verband met met de nog geldende afstandsmaatregelen. Als alternatief werd deze jaren in de week waarin de Sneekweek plaats zou vinden, de Sneker Zeil Olympiade gehouden. 

Programma Sneekweek

De Sneekweek begint op de eerste vrijdag van augustus en duren tot en met de donderdag erna. Tijdens de Sneekweek is er in het gehele centrum een groot muziekfestival, met podia op o.a. de Marktstraa, de Wijde, Noorderhorne, het Schaapmarktplein, de Kleine Kerkstraat en natuurlijk op het Starteiland. De muziekfestiviteiten duren sinds 2014 tot en met de tweede zondag van augustus. 

Vrijdag

Op vrijdag vindt de officiële opening plaats. Hierbij zijn genodigden van binnen en buiten de stad aanwezig. Daarna is de opening voor het publiek, sinds 1974 in de vorm van een showprogramma in de Kolk, voor de Waterpoort, en in de grachten. De avond kent allerlei tradities.

Zaterdag en zondag

Op zaterdagmorgen beginnen in alle vroegte de zeilwedstrijden op het Sneekermeer. Het Kolmeersland is het centrale eiland in het meer van waaruit de wedstrijden wordt gecoördineerd. Hier is ook de gehele week een grote feesttent te vinden. In het centrum vinden veel muziekevenementen plaats. Op zondag tijdens de Sneekweek is het in de binnenstad koopzondag. 

Maandag

De hele dag zeiltoernooi op het Sneekermeer. In het centrum en op Kolmeersland zijn muziek optredens. 

Dinsdag en woensdag

Op dinsdag zijn er ook zeilwedstrijden op het Sneekermeer. IN de binnenstad is het in de avonduren Sneker Stappersavond. Een traditionele avond waarop de Sneker bevolking de pleinen en straten op gaat. Hardzeildag (woensdag) was namelijk van oudsher een vrije dag voor vele Snekers. Daarmee hadden zij de gelegenheid om dinsdagavond te genieten van de Sfeer in de stad.

Donderdag

De zeilwedstrijden duren tot en met donderdag, dus dit is de laatste dag om te varen. Op het Kolmeersland is in de avonduren een feest voor deelnemers aan de zeilwedstrijden, hier vindt ook de prijsuitreiking plaats. 

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.