Vandaag: woensdag 24 april 2024, Week 17
Weetjes over september

Veel mensen vinden het niet zo leuk wanneer de maand september gaat beginnen. Dit komt omdat de zomervakantie voorbij is, mensen moeten massaal weer aan het werk en wat misschien nog wel het ergste is dat de bankrekening voor veel mensen bijna leeg is. Maar weet jij echt zoveel over september als je denkt? Dat test je hier.

Waar komt de naam september vandaan?

Zoals je waarschijnlijk wel weet is september de negende maand op onze kalender. Toch is dat niet altijd zo geweest. Vroeger was dat namelijk heel anders. Als we terug gaan naar de tijd van de Romeinen zien we dat september eigenlijk de 7de maand van het jaar is. Dit komt door de Latijnse naam van deze maand. Naast de huidige naam heeft september net zoals augustus ook nog andere namen. Augustus staat natuurlijk ook bekend als de oogstmaand. Bij september is dat ook het geval. September staat namelijk ook bekend als vruchtmaand, de havermaand, de gerstmaand, de herfstmaand en de fruitmaand.

We mogen weer naar school en aan het werk

Zoals we hierboven al aangaven is voor veel mensen september een echte nachtmerrie. Dit komt natuurlijk doordat er een einde komt aan de zomervakantie. In België moeten de kinderen weer naar school precies op 1 september. Het maakt dan ook niet uit welke werkdag van de week het is. Ze moeten weer naar school op 1 september.  Als 1 september in het weekend valt, hebben de kinderen geluk. Ze mogen dan nog even extra lang genieten van hun wel verdiende vakantie. Naast België beginnen ook veel andere scholen in Europa weer. Ook in Nederland is dat het geval. Wil jij nou weten wanneer je kinderen weer schoolvakantie hebben? Dat lees je natuurlijk bij Jaarkalender.nl.

De zomer is voorbij

Naast dat we weer aan het werk mogen en weer richting de schoolbanken vertrekken breekt op 21 september ook het einde van de zomer aan. We zullen dan ook zien dat de bladeren aan de bomen weer langzaam gaan verkleuren en uiteindelijk van de bomen vallen. Ook worden we weer wakker met veel mist en de dagen worden natuurlijk ook korter. In september gaan we dus weer richting de herfst. Het seizoen dat onze kinderen weer massaal in alle bladeren kunnen spelen. 

Prinsjesdag

Naast alle vervelende dingen hebben we toch nog iets leuks in september. Prinsjesdag valt namelijk ook in september. De derde dinsdag van september om precies te zijn. Prinsjesdag staat bij alle Nederlanders dan ook bekent als de dag waarop de koning naar het parlement komt om de Troonrede voor te lezen. De Troonrede werd aanvankelijk uitgesproken ter gelegenheid van de opening van de zitting van de Staten-Generaal.  In de Troonrede staat hoe het land er op dit moment voorstaat en hoe het land ervoor gaat staan in de komende jaren. Oftewel een belangrijke dag voor Nederland. Helemaal dit jaar, zoals we allemaal wel weten en gemerkt hebben heeft het corona-virus veel impact gehad op ons leven, maar natuurlijk ook op Nederland zelf. Dat zullen we dan ook terugzien. 

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.