Vandaag: maandag 25 september 2023, Week 39
` `
` `
koningsdag 2021

27 april is het weer zover, dan kleurt Nederland weer helemaal oranje voor Koningsdag. Dit jaar zal het wel anders gaan dan we gewoon zijn. Dit komt natuurlijk door de tijd waarin wij ons op dit moment bevinden. Dat betekent natuurlijk niet dat het geen leuke dag wordt.

Koningsdag online

Op 27 april wordt koning Willem-Alexander alweer 54 jaar. Maar door de maatregelen die er op dit moment zijn tegen het corona virus moet iedereen dit jaar weer thuisblijven. Er zullen dan ook geen vrijmarkten zijn en het bezoek aan Eindhoven zal online te volgen zijn. De koning zal op 27 april samen met zijn gezin afreizen naar Eindhoven. De locatie waar hij heen gaat is dan de High Tech Campus. Vanuit een studio zullen er allemaal speciale online en tv-uitzendingen worden gemaakt. De uitzendingen en activiteiten zullen allemaal te maken hebben met het thema van dit jaar. Dit jaar is het thema KennisMaken

Koningsdag vrije dag

27 april is een nationale feestdag en is dus formeel een vrije dag. Wanneer je als werkgevers toch wilt hebben dat je werknemers gaan werken zal je voor deze dag een loontoeslag betalen. Je werknemers krijgen dan naast hun gewone loon 100% extra uurloon per gewerkt uur plus een toeslag van 100% voor het werken op een dag zoals Koningsdag. Dat betekent dat je uiteindelijk 300% zult verdienen. Dat is toch wel leuk verdienen op een feestdag. Let wel op! Dit geldt niet voor alle branches. In veel CAO’s zijn er dan ook afspraken gemaakt over Koningsdag. Als je bijvoorbeeld in de CAO verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg werkt, dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag. Dat betekent dat de toeslag dan ook niet geldt. Kijk daarom goed in je CAO of jij in aanmerking komt voor de toeslag.

Koningsdag spelletjes

Zoals we hierboven geschreven hebben is deze Koningsdag een thuiseditie, we hadden het allemaal graag anders gezien. Maar om er toch een toffe dag van te maken hebben wij een aantal super leuke spelletjes op een rij gezet.

Kleed je helemaal oranje

Het maakt niet uit als we Koningsdag thuis moeten vieren of als we naar een vrijmarkt kunnen. Dus trek gewoon je meest vrolijke, grappige of gekke koningsdag shirt aan. Hierdoor kom je vanzelf in de Koningsdag stemming!

Maak je eigen oranje tompoezen

Wat is Koningsdag tegenwoordig nog zonder echte oranje tompoezen? Je hoeft ze natuurlijk niet helemaal zelf te maken, je kan ook de lokale banketbakker steunen door ze daar te kopen. Let op, je kan ze het beste bestellen voordat ze allemaal uitverkocht zijn.

Proost samen met de koning

Om 16:00 uur staat de nationale proost op het programma van de Oranjebond. In heel Nederland heffen we tegelijk het glas op de jarige koning. Voor de kinderen kun je hiervoor een glas kinderchampagne gebruiken. Je kan natuurlijk ook een eigen oranje mocktails maken. Je kan altijd wel iets bedenken waardoor je toch een leuke dag kan hebben. Het leukste is dan ook dat we dan eigenlijk helemaal niet merken dat we het dit jaar verplicht thuis moeten vieren.-

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.