Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
wat zijn de belangrijkste dagen van februari

Het mag eigenlijk niet voorkomen maar het gebeurt toch dagelijks. Mensen vergeten veel dingen omdat ze het dagelijks erg druk hebben. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met de belangrijkste dagen van februari die jij niet mag vergeten.

Valentijnsdag

Iedereen kent het wel, de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of een leuke kaart. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Ook wordt Valentijnsdag veel gebruikt vanuit een commercieel oogpunt, vooral in de Verenigde Staten. De Verenigde Staten begonnen met de nadruk van anonieme liefde naar liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd , sinds midden de jaren 90, een groot commercieel succes geworden. Zo gebruiken cadeauwinkels, boekenwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels extra gebruik hiervan om van deze dag extra te profiteren. Ook de Nederlandse posterijen deden hieraan mee, door een Valentijns postzegel uit te geven. In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag, in 2011 was dat gedaald tot 29 procent en in 2012 tot 24 procent. In 2015 is dit zelfs verder gedaald naar 21 procent. Erg schok wekkend als je bekijkt hoe bekend deze dag in de loop der jaren is geworden.

Carnaval

Carnaval, het feest wat bekend staat door de optochten met prachtige wagens. Het kan bijna niet anders dat je nog nooit naar een optocht bent geweest om deze kunstwerken te bewonderen. Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Carnaval valt binnen de christelijke traditie die vallen op de zondag, maandag en dinsdag die voorafgaand aan de vastentijd die 40 dagen duurt. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door Katholieke mensen, voornamelijk in het zuiden en sommige delen van Nederland. Maar ook in België en het katholieke Rijnland in Duitsland wordt carnaval groots gevierd. Carnaval is bij uitstek het feest van de zotheid, spot en uitbundigheid. Inmiddels wordt het bijna door heel Nederland gevierd en zijn vooral de jongeren erg actief met het bouwen van wagens en het feest te vieren. Helaas zal carnaval dit jaar anders zijn door het corona-virus, maar het is het zeker waard om dit prachtige feest in je agenda te zetten. De start is op 14 februari.

Voorjaarsvakantie

Huh? De voorjaarsvakantie, krokusvakantie of carnavalsvakantie? Het kan soms verwarring veroorzaken maar het is allemaal het zelfde, een schoolvakantie van een week die in Nederland meestal wordt gehouden in de tweede helft van februari en in België de week van Aswoensdag. Deze vakantie werd in de jaren 70 ingevoerd bij wijze van onderbreking van de sombere wintermaanden, maar ook op de vraag van de mensen die graag op wintersport willen of het wel bekende carnaval te vieren. Bij deze vakantie is niet heel Nederland tegelijk vrij. Regio Zuid krijgt op 13 februari vrij tot 21 februari en Noord en Midden krijgt van 20 februari tot 28 februari vrij. Ondanks dat er weinig te doen is in deze tijd is het toch leuk om even quality time te hebben met je gezin.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.