Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
Hemelvaart

Hemelvaartsdag is een dag dat jaarlijks terug keert, maar het valt nooit op dezelfde datum als de dag ervoor. Hemelvaart is een dag voor de christenen en valt elk jaar op een donderdag, precies veertig dagen na Pasen. Tien dagen na Hemelvaart is het Pinksteren. Dit jaar zal Hemelvaart op donderdag 21 mei plaatsvinden.

Pasen

Met Pasen vieren de christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Pasen is een belangrijke dag voor het christendom, omdat Jezus het toen goed heeft gemaakt met God en de mensen. Daarom wordt Pasen elk jaar uitgebreid gevierd. Om het hele Paasfeest heen zijn er genoeg dagen die te maken hebben met deze gebeurtenis. Zo is er een Palmzondag, Witte donderdag, Goede Vrijdag en een Stille Zaterdag. Naast al deze dagen zijn er nog meer feestdagen in het christendom die te maken hebben met Pasen. Zoals Hemelvaart en Pinksteren. Hemelvaart vindt 40 dagen na het Paasfeest plaats, Pinksteren is 50 dagen na de paasdagen.

Lees ook: 2e paasdag

Hemelvaart

Op Hemelvaartsdag herdenken de christenen dat Jezus naar de hemel is gegaan. Hij heeft de aarde verlaten. Na zijn vertrek is Jezus niet meer op de aarde verschenen. Jezus keerde terug naar de hemel waardoor zijn aardse bestaan verledentijd werd. Sommige Christenen zien hemelvaart als de belangrijkste feestdag, omdat vanaf nu alles “af” is. De hemel en aarde zijn vanaf de Hemelvaartsdag met elkaar verboden. Daardoor is het verhaal eindelijk afgerond en klopt alles weer.

40 dagen

Hemelvaart wordt precies 40 dagen na Pasen gevierd, omdat hij volgens de Bijbel na 40 dagen na zijn opstand (tijdens Pasen) vertrok naar de Hemel. Waarom dit precies na 40 dagen is, komt doordat het getal 40 een symbolische betekenis heeft voor de christenen. Het getal 40 staat voor generatie.

In het kort

In het kort. Tijdens Pasen stond Jezus op uit de dood. Hij had een nieuw en een onsterfelijk lichaam. Hij overwon de dood. Toch besloot Jezus om alsnog naar de hemel terug te gaan. Dit keer ging hij niet heen als geest maar met zijn lichaam. Dit gebeurde met Hemelvaart. Door deze beslissing werden de aarde en de hemel weer verbonden.

Vrije dag

Religie en ritueel horen bij elkaar. In elk geloof zijn er wel rituelen en speciale dagen die jaarlijks terug keren. Met de feestdagen van de christenen zul je merken dat veel mensen vrij zijn. Ook op Hemelvaartsdag zijn er veel mensen vrij. In de middeleeuwen zagen bijna alle Europeanen zichzelf als christenen. Langzamerhand werden de dagen zoals Hemelvaartsdag dus een vrije dag. Deze vrije dagen zijn nooit veranderd, omdat er nog steeds een groot deel van de bevolking christen is. Om de gelovigen gelegenheid te geven om deel te nemen aan de religieuze feestdagen, blijven het officiële vrije dagen voor de bevolking.

Pinksteren

Pinksteren is een dag voor de christenen die 10 dagen na Hemelvaart plaatsvind. Pinksteren heeft alles te maken met Hemelvaart. Jezus vertrok op Hemelvaartsdag namelijk naar de Hemel. In plaats van dat jezus zelf terug keerde naar de aarde stuurde hij iemand anders. Tien dagen na zijn opstijging stuurde Jezus de Heilige Geest naar de aarde. Met Pinksteren gaf Jezus zijn volgelingen kracht om door te gaan.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.