Vandaag: woensdag 6 december 2023, Week 49
` `
` `
bouwvakantie

De bouwvak wordt ook wel bouwvakvakantie of bouwvakantie genoemd. Dit is een periode van drie weken tijdens de zomervakantie wanneer bouwbedrijven (verplichte) vakantie hebben. Deze periode van drie weken wordt in Nederland niet centraal vastgesteld. Door de vereniging van bouwbedrijven, Bouwend Nederland, wordt voor regio noord, midden en zuid wel een advies gegeven. Dit advies is waneer de bedrijven het beste collectief drie weken kunnen sluiten, zodat werknemers op vakantie kunnen gaan. Het is echter altijd de werkgever of werknemer, wanneer dit in de cao is vastgelegd, die het verlof bepaalt. Tot 1981 gingen bouwbedrijven tijdens de bouwvak dicht.

Tegenwoordig is het niet meer verplicht om tijdens de bouwvak vrij te zijn. Toch wordt de bouwvak periode, door meerdere bedrijfstakken, dus niet alleen meer de bouw, tegenwoordig nog steeds als graadmeter gehouden voor de op te nemen vakantiedagen tijdens de vakantie. Vanaf 1981 werd de verplichte bouwvak gedurende de zomervakantie afgeschaft, terwijl tot 1981 de bouw 3 hele weken stil lag. Nu bepaald het bouwpersoneel sindsdien zelf of ze wel of niet dicht gaan in de bouwvak. Ondanks dat het niet meer verplicht is, wordt er door 85% van al het personeel in Nederland, nog steeds vrij genomen in de bouwvak voor hun zomervakantie.

Bouwvak spreiding in regio’s noord, midden en zuid

De bouwvak valt dus tijdens de zomervakantie, zoals we al eerder zeiden. Om een piek aan vakantiegangers te voorkomen, wordt de bouwvak verspreid over verschillende regio’s: Noord, Midden en zuid. Dit wordt gedaan om de drukte te verspreiden. We moeten er niet aan denken om met 17 miljoen Nederlanders tegelijk op Schiphol te staan wachten tot dat we in het vliegtuig kunnen. 

Bouwvak Regio Noord
De zomervakantie in regio Noord in 2023 is van 7 augustus tot en met 25 augustus. Dit geld voor de provincie’s Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland en Overijssel. Maar ook gedeeltes van Flevoland, Utrecht en Gelderland kunnen in deze periode hun zomervakantie 2023 plannen.

Bouwvak Regio Midden
Regio Midden viert de zomervakantie van 24 juli tot en met 11 augustus in 2023. Deze periode geld voor Zuid-Holland en delen van Flevoland, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland.

Bouwvak Regio Zuid
Regio Zuid is de laatste als we het hebben over zomervakantie 2023. Hier begint de zomervakantie pas op 31 juli en stopt op 18 augustus. Het duurt dus iets langer, maar de vakantie is net zo lang. Deze periode geld voor Zeeland, Limburg en nog een aantal gemeenten van Noord-Brabant en Gelderland en dan kunnen ook zij genieten van een welverdiende zomervakantie.

Weetjes over de bouwvak

Wist je dat…: De zomervakantie wordt gezien als een tijd om te ontspannen. Maar van origine was de periode juist helemaal niet om te relaxen. Vroeger was de zomervakantie namelijk het landbouwverlof. Dit betekende dat kinderen vrij kregen van school om hun ouders te helpen op het land en te helpen met de oogst. Vanaf 1900 is de leerplicht opgenomen waarbij er maximaal 6 weken verlof was toegestaan en daar profiteren wij in Nederland nu nog van.

Wist je dat…: Bouwvak een afkorting is van de Nederlandse Bouwvakantie? Deze bouwvakantie valt altijd in de Nederlandse zomervakantie. 

Wist je dat…: Het voor grotere bedrijven moeilijker is om dicht te gaan tijdens de bouwvakantie? Zij hebben vaak grote en complexe projecten en zitten vast aan strakke tijdschema’s. Daarnaast werken ze met veel externe bedrijven samen waar ze afhankelijk van zijn. 

Gerelateerd aan de bouwvak:

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.