Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
wat is Goede Vrijdag?

Elk jaar durft iemand wel te vragen wat Goede Vrijdag eigenlijk is. Wat gebeurt er dan eigenlijk? Dat zelfde geldt voor veel andere feestdagen zoals Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Daarom leggen wij het voor altijd uit wat Goede Vrijdag is.

Wat is Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is zoals je vast wel weet onderdeel van het paasweekend. Eerste Paasdag is altijd op Zondag en Tweede Paasdag is altijd op maandag, en je zal het niet verwachten maar Goede Vrijdag is altijd op vrijdag. Tot het weekend behoren ook Witte Donderdag en Stille Zaterdag. De kans is groot dat je nog nooit van deze dagen gehoord hebt. Dit komt omdat deze twee dagen minder bekend zijn. Veel mensen zien het paasweekend als een feestweekend. Een extra lang weekend en er wordt meestal gebruncht, naar eieren gezocht of iets anders leuks en lekkers gedaan met je familie.

Wat vieren we met Goede Vrijdag

Jezus reist de laatste jaren van zijn leven rond als prediker en verzamelt een groep trouwe volgelingen om zich heen. Zijn optreden blijft niet onopgemerkt. De Joodse leiders vinden hem een onruststoker. Er wordt gezocht naar een manier om hem uit de weg te ruimen. De laatste avond van zijn leven gebruiken de vrienden samen een maaltijd. Jezus breekt brood en schenkt wijn en biedt dat zijn vrienden aan. Hij zegt dat hij voor hen zal streven. Diezelfde avond wordt hij door een van zijn beste vrienden uitgeleverd. Na Jezus zijn arrestatie wordt het Joodse volk door hun leiders opgezweept een veroordeling te eisen van gouverneur Pontius Pilatus. Dit blijkt achteraf allemaal een schijnproces te zijn geweest. Binnen een paar uur is jezus dood door marteling aan een houten kruis.

Wat is het kruis?

Een kruisiging was een Romeinse uitvinding, waarbij je handen en voeten aan twee palen werden vastgenageld. Je hing aan het kruis tot je lichaam het niet meer aankon. Het was een erg proces waarbij je dus langzaam ging sterven onder heel veel pijn.

Wat is er goed op deze dag?

Jezus was pas 33 jaar jong toen hij stief. Wat opvallend was is dat Jezus dit al weken van te voren aan zag komen. Hij had er zelfs een doel mee, een goed doel. Hier komt de naam Goede Vrijdag dan ook vandaan. Het verhaal van een rondreizende prediker, die jong stier met hele mooie intenties om mensen te helpen en te kunnen ondersteunen. Het klinkt als een verhaal wat je in de avond bij een lekker kampvuur vertelt maar het is echt gebeurt.

Wanneer staat Jezus weer op?

Dit hebt je vast al een keer gehoord op school of van iemand tijdens Pasen. Jezus die na zijn dood weer opstaat, maar wanneer is dat nou precies? Jezus zou op de eerste dag van de nieuwe week zijn opgestaan uit de dood. In het jodendom is de sabbat de laatste dag van de week en deze eindigt zodra de zon is ondergegaan op zaterdagavond, waarmee de eerste dag van de nieuwe week is aangebroken.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.