Het is weer zover, op 21 december is de winter officieel begonnen. Als je het woord winter hoort denk je al snel aan warme chocolademelk met slagroom en sneeuwpoppen. Maar er zijn ook veel weetjes die heel veel mensen niet weten niet dat de temperatuur echt invloed kan hebben op het stroomgebruik van je smartphone. Dit is een van die weetjes, wij vertellen je meer hieronder.
Van alle bewoonde gebieden in de wereld heeft Japan de meeste sneeuwmeters. Maar wist jij wel dat Japan “oorsprong van de zon” betekend? In Nederland zijn we blij als we een sneeuwpop kunnen maken maar in de stad Aomori valt per jaar gemiddeld 7,9 meter sneeuw. Je kan zelf een bus tour maken door een van de meest besneeuwde gebieden in Japan, hoe vet is dat?
In twee seizoenen moet de klok worden verzet. Nog altijd vragen wij ons af of tijdens de wintertijd de klok vooruit of achteruit gezet moet worden. Hiervoor hebben wij een klein ezelsbruggetje.
Ezelsbruggetje: In het voorjaar zet je de klok 1 uur vooruit en in het najaar zet je de klok 1 uur achteruit.
Veel mensen denken dat alleen hoge temperaturen invloed hebben op je batterijduur, maar lage temperaturen hebben ook echt invloed. Uit onderzoek is gebleken dat je telefoon tot 40% sneller leeg kan gaan als het vriest. Dit komt omdat de telefoonaccu’s gemaakt zijn voor temperaturen tussen de 0 graden en 35 graden. Als de temperatuur hoger of lager is maakt dus echt een groot verschil. Er is wel een manier om dit te voorkomen. Leg je telefoon bijvoorbeeld niet in de zon als het warm is. En bij een lage temperatuur zou je, je telefoon is een binnenzak kunnen doen. Zo wordt hij toch nog iets verwarmd door je lichaamstemperatuur.
Het klinkt misschien gek maar sneeuwvlokken kunnen praten. Dit komt omdat er in sneeuwvlekken kleine luchtbelletjes zitten. Als een sneeuwvlokje in het water komt geven ze een schril geluid. Helaas kunnen mensen dit niet horen aangezien dit geluid een frequentie van 50 tot 200 kilohertz heeft.
Wist jij dat bijna elk sneeuwvlokje uniek is? Dit komt omdat sneeuwvlokjes in heel veel verschillende vormen voorkomen. Er zijn twee fotograven die al 6000 verschillende sneeuwvlokken hebben gefotografeerd. Er is niet bekend hoeveel verschillende variaties er zijn.
Er zijn ook voordelen aan de winter. Als je in een besneeuwd gebied loopt lijkt alles veel stiller maar is dat ook echt zo? Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het ook echt zo is. Sneeuw dempt geluid. Vaak wordt schuim of eierdozen gebruikt in ruimtes om geluid te dempen maar misschien we ooit in de toekomst sneeuw tegen een muur geplakt.
Ja! Eigenlijk heeft sneeuw helemaal geen kleur. Veel mensen dat sneeuw wit is maar dat is helemaal niet zo. Sneeuw is doorzichtig net zoals water. De reden dat sneeuw wit is komt omdat er maar een klein beetje licht geabsorbeerd wordt en hierdoor lijkt het net alsof sneeuw wit is.
Wij kunnen het ons misschien niet eens voorstellen maar de aarde is voor 12% bedekt met sneeuw. Natuurlijk komt het grootste deel van die 12% uit de poolgebieden maar ook de bergtoppen over de hele wereld horen hierbij. 12% klinkt misschien klein maar eigenlijk is dat best wel veel.
Wij kunnen niet wachten tot de winter begint! Benieuwd wat de winter ons dit jaar gaat brengen? Lees hier de voorspelling voor komende winter.