Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
klok verzetten 2021

Heb je het al in je agenda staan? op 31 oktober tijdens Halloween gaat de wintertijd in. Heb je analoge klokken of wekkers in huis die niet automatisch verspringen? Dan moet je er zelf voor zorgen dat de tijd aangepast wordt. Maar hoe zit dat ook alweer? Dat lees je hier.

Wintertijd voor- of achteruit?

Zoals we al eerder vermeld hebben zijn er hele handige ezelsbruggetjes voor het verzetten van de tijd. Toch is het wel erg lastig om ze allemaal te onthouden daarom leggen wij het makkelijkste ezelsbruggetje nog één keer uit, daarna mag je het nooit meer vergeten. Tijdens de herfst worden de dagen natuurlijk korter; er is dan minder tijd en daarom gaat de klok achteruit. In het voorjaar is dit natuurlijk andersom tijdens de zomertijd. Het woord voorjaar zegt het eigenlijk, tijdens het voorjaar moet de klok weer vooruit. Naast dat voor in het woord voorjaar voorkomt worden de dagen natuurlijk ook weer langer. Dit is een makkelijke manier om te onthouden op welke manier je de klok moet verzetten.

Wintertijd 2024

Zoals wij tijdens de inleiding al vertelde moet de klok voor wintertijd verzet worden op 31 oktober. Op 31 oktober is het ook Halloween. Toch is het ook wel weer spannend om dit jaar de klok te verzetten. We lopen namelijk al een aantal jaren rond met de gedachte dat het dit jaar wel eens de laatste keer kan zijn. Er is namelijk al hele lange tijd een discussie gaande dat de wintertijd afgeschaft moet worden. De Europese Commissie wilde vanaf 2019 de halfjaarlijkse wisseling tussen de zomer- en wintertijd afschaffen. Toch is dat nog steeds niet gebeurt, we moeten dus nog steeds de klok verzetten en dat gaan we natuurlijk ook massaal doen tijdens de nacht van 31 oktober.  Als de komende jaren het voorstel wel wordt doorgevoerd, mag elk land uit de EU zelf bepalen of ze de wintertijd afschaffen of niet.

Zomertijd 2022

Na de wintertijd komt de zomertijd weer natuurlijk. Wij snappen dan ook dat je dat alvast in je agenda wil zetten, want we houden allemaal stiekem wel een beetje van de heerlijke tempraturen tijdens de zomer. Toch moeten we daar nog even op wachten. We mogen na 31 oktober de klok pas weer verzetten in de nacht van zaterdag 26 maart 2022 op zondag 27 maart 2022. We mogen de komende maanden dus nog volop genieten van de wintertijd.

De feestdagen tijdens de wintertijd

Wanneer je het woord winter hoort denken we natuurlijk allemaal aan de feestdagen die we in die periode zijn en dat zijn er een paar hoor. Waarschijnlijk denk jij als eerste aan Kerst of aan Oud en Nieuw, maar er zijn veel meer! Denk bijvoorbeeld aan Sint Maarten, de dag dat alle kinderen massaal langs de deuren gaan om zoveel mogelijk snoep op te halen of het andere kinderfeest genaamd Sinterklaas. Als laatste mogen we het jaar 2024 afsluiten met Oudejaarsdag de dag waarop we alle mooie herinneringen uit dit jaar nog eens bespreken met onze familie en vrienden.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.