Vandaag: maandag 5 juni 2023, Week 23
` `
` `

Palmzondag is een christelijke feestdag die in de week voor Pasen gevierd wordt. De feestdag wordt ook wel Palmpasen of Passiezondag genoemd, en is de start van de zogeheten Goede Week. Andere bekende feestdagen in deze week zijn Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. In deze week vieren christenen de laatste week van Jezus zijn leven, en staan ze stil bij zijn dood en terugkomst na de dood.

Wanneer is het Palmzondag?

Palmzondag Dag Datum Weeknummer Dagen te gaan
Palmzondag 2023 zondag 2 april 2023 13
Palmzondag 2024 zondag 24 maart 2024 12 293 dagen
Palmzondag 2025 donderdag 13 maart 2025 11 647 dagen
Palmzondag 2026 zondag 29 maart 2026 13 1028 dagen
Palmzondag 2027 zondag 21 maart 2027 11 1385 dagen
Palmzondag 2028 zondag 9 april 2028 14 1770 dagen
Palmzondag 2029 zondag 25 maart 2029 12 2120 dagen
Palmzondag 2030 zondag 14 april 2030 15 2505 dagen

Palmzondag rituelen

Palmzondag is naast het begin van de Goede Week ook het begin van de voorbereiding op Pasen. Van oudsher is Pasen namelijk een christelijk feest waarbij mensen in hun mooiste kleding naar de kerk gingen. Hier komt de term ‘op je paasbest’ vandaan. Ook het huis werd spic en span gemaakt, een ritueel dat we nu nog altijd kennen als de grote lenteschoonmaak. Palmzondag is dus tevens het startschot op deze voorbereiding.

Tijdens deze zondag vertrekken er vanaf verschillende kerken door het land groepen kinderen, die versierde stokken vasthouden en hier een ronde mee lopen. Deze palmpaasstok is een verwijzing naar de lente en het nieuwe leven.

Voor christenen die hebben meegedaan aan de veertig dagen vastenperiode, is Palmzondag ook een zondag die in het teken staat van uitgebreid eten. Hun vastentijd is dan namelijk voorbij, en omdat zondag een feestdag is komen veel christenen dan bij elkaar om lekker te eten.

Natuurlijk vinden er tijdens Palmzondag ook speciale diensten bij kerken plaats, waarbij in het bijzonder wordt stilgestaan bij de laatste week van Jezus leven. Meer over dit verhaal lees je in de volgende paragraaf. Ook volwassenen hebben dan een paasstok bij zich, waar tijdens de mis heilig wijwater overheen wordt gegoten. De missen tijdens Palmzondag starten buiten de kerk, vaak in een kapelletje of in het bijgebouw van de kerk. Nadat de besprenkeling van de paasstokken heeft plaatsgevonden, lopen de christenen in een stoet naar de kerk toe voor het vervolg van de dienst. De priester en/of pastoor lopen voorop, evenals iemand die het kruis draagt en iemand die wierook in zijn handen heeft.

Bezoekers van de kerk nemen hun paasstok, die is besprenkeld met heilig wijwater, na de dienst mee naar huis. Hier bewaren ze ‘m een jaar, tot Aswoensdag het jaar daarna. Dan worden ze opnieuw ingeleverd bij de kerk. Volgens het geloof brengt het bewaren van deze takjes geluk en bescherming. 

Palmzondag bijbelverhaal

Zoals verteld wordt op Paaszondag de laatste week uit Jezus zijn leven gevierd. Op deze bewuste zondag kwam Jezus in Jeruzalem aan op een ezel. Hier werd hij door zijn aanhangers onthaald met palmtakken, de reden waarom palmtakken- en stokken nu nog altijd centraal staan op deze feestdag. Volgens veel bronnen werd deze intocht van Jezus al in de vierde eeuw herdacht.

Palmzondag betekenis

De betekenis van Palmzondag is eigenlijk heel simpel: de zondag verwijst natuurlijk naar de dag waarop de feestdag plaatsvindt, en het woordje ‘palm’ verwijst naar de palmtakken en stokken die centraal staan in het feest, net zoals dit het geval was bij Jezus zijn aankomst in Jeruzalem.

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.