Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Van zomervakantie naar herfstvakantie

Inmiddels zijn de zomervakanties in het hele land voorbij. Als laatste regio is de regio Midden weer terug naar school gegaan. Dat betekent voor de leerlingen maar één ding: aftellen naar de herfstvakantie!

Bijzondere zomervakantie

De zomervakantie van 2020 zal iedereen zich goed kunnen herinneren. Voor de meeste Nederlanders zat er in 2020 geen vakantie naar het buitenland in. Dit jaar is het jaar van de staycation. Ontdek je plekje in Nederland. Dat betekent geen lange files naar je vakantiebestemming. Een veel Nederlanders ontdekten dat Nederland eigenlijk ook heel leuk is als vakantiebestemming.

Historische hittegolf

Dit jaar kreeg het vakantiegevoel een steuntje in de rug door een historisch hete hittegolf. De hittegolf duurde van 5 augustus tot en met 17 augustus, week 32 en 33 van dit jaar. De gemiddelde maximum temperatuur was ongekend hoog: zo’n 31,7 graden Celsius in De Bilt. Bovendien had deze hittegolf een reeks van 8 tropische dagen. Hierdoor had je eerder het gevoel dat je ergens in Zuid-Frankrijk of in een andere heerlijke warme bestemming was. Een tropische vakantie in eigen land!

Einde vakantie, begin rust

Veel ouders zijn door de coronacrisis meer thuis gaan werken. Dat biedt bepaalde voordelen, zoals minder reistijd, maar het geeft veel gezinnen in Nederland ook meer druk. Vooral in vakantietijd. Als de kinderen thuis zijn, is het lastiger om je helemaal te concentreren op je werk. De zomervakantie is dus niet per se bevorderlijk voor de productiviteit. Veel ouders hadden het gevoel dat ze wel erg veel ballen moesten hooghouden. Nu de kinderen weer naar school zijn, keert de rust in huis weer een beetje terug.

Op naar de herfstvakantie

Van de laatste dag van de zomervakantie naar de herfstvakantie is het ongeveer 7 weken. Voor regio Noord is de herfstvakantie van 10 tot 18 oktober (week 42) en voor regio Zuid en Midden van 17 tot 25 oktober (week 43). Het nieuwe schooljaar is begonnen en daarmee ook het aftellen naar de volgende schoolvakantie.

Blij

Dit jaar zijn veel leerlingen extra blij dat ze weer naar school mogen. Door het coronavirus hadden ze hun klasgenootjes al een tijd niet meer gezien. En voor veel jongeren werd dat toch wel wat zwaar. Eenzaamheid viel ze niet makkelijk. Vandaar dat er deze zomervakantie regelmatig berichten  in het nieuws waren over jongeren die elkaar opzochten. Alle reden voor deze jongeren om dit jaar extra te genieten van het begin van het schooljaar! Laten we hopen dat dit schooljaar niet onderbroken wordt door nog een lockdown.

Zomervakantie 2021

Heel voorzichtig kijken we alvast vooruit naar volgend jaar, naar de zomervakantie van 2021. Voor de regio Noord begint die op 10 juli, voor de regio Midden op 17 juli en voor de regio Zuid op 24 juli. Laten we hopen dat we dan een mooi schooljaar verder zijn en dat we dan weer zelf kunnen kiezen of we wel of niet in de file gaan staan richting onze vakantiebestemming. De zomervakantie van 2020 was er een om niet snel te vergeten, maar we hopen dat hij niet meer terugkomt.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.