Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
meer vrije dagen in 2021?

Bij veel mensen is de zomer van 2020 anders gegaan dan gehoopt. Alhoewel het nog niet zeker is als we dit jaar wel op vakantie kunnen, moeten sommigen wel alweer vrije dagen voor 2021 aanvragen. De feestdagen vallen in 2021 niet zo gunstig als andere jaren, maar zoals elk jaar is er wel een slimme manier om meer vrije dagen te krijgen, en wij leggen ze uit in onze blog.

Vrij nemen rond feestdagen en weekenden

De meeste Nederlanders hebben los buiten de feestdagen zo’n 25 tot 30 vakantiedagen en natuurlijk wil je daar zoveel mogelijk uithalen. Dit kan je doen door je vrije dagen slim in te zetten denk bijvoorbeeld aan om ze in te zetten rondom het weekend of feestdagen. In 2021 gaat het helaas wel wat moeilijker, dit komt omdat de kerstdagen precies in het weekend vallen waardoor we die week geen extra vrije dagen hebben. En omdat de Eerste Kerstdag en Nieuwjaar elk jaar op dezelfde dag vallen is helaas ook de eerste vrije dag van 2022 een zaterdag. Je denkt het misschien niet maar er zijn toch nog wel voldoende opties om extra dagen achterelkaar vrij te hebben.

Waar moet ik toeslaan?

De beste mogelijkheden liggen in de maanden april en mei, Wil je nou een extra lange vakantie? Dan kan je het beste in mei veel vrije dagen opnemen. Dan heb je namelijk 18 dagen in een stuk vrij, hoe lekker is dat. 18 dagen vrij voor maar 10 vakantiedagen, dat wil toch iedereen? Dit komt omdat je rondom Pasen, Koningsdag, Pinksteren en Hemelvaart vrij neemt. Als je dat op de juiste dagen doet hou je zelfs nog dagen over. Dit is niet de enige optie, er is ook nog een andere optie waardoor je nog langer vrij hebt. Dit kan als je de 3 dagen voor Hemelvaart ook vrij neemt, dan heb je 23 dagen achter elkaar vrij voor maar 13 vakantiedagen.

De invloed van schoolvakanties

Het kan zijn dat je al kinderen hebt, dan moet je natuurlijk wel rekening houden met schoolvakanties. Dat zijn er niet zoveel mogelijkheden, maar veel scholen hebben wel Goede Vrijdag vrij. De meivakantie in 2021 is van 1 mei tot 9 mei. De overheid adviseert zelfs om de week daarvoor ook vrij te geven. Hierdoor kun je 24 vrije dagen krijgen terwijl het je maar 11 vakantiedagen kost, dit lijkt mij een goede deal, meer dan het dubbele krijg je er voor weer. Er zijn ook scholen die na de officiële meivakantie een extra week vrij geven. Als dat het geval is kan je hetzelfde trucje doen maar dan rondom Hemelvaart. Een andere optie waar niemand zo snel aan denkt is studiedagen, kijk wanneer de school van je kind een studiedag heeft. Vallen die gunstig rondom een schoolvakantie of weekend? Dat kan je daar ook nog slim vrije dagen omheen plannen. Uiteindelijk is de conclusie: denk goed na voordat je een vrije dag inzet want als je het inzet heb je zo een lange periode vrij, en dat is toch leuk?

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.