Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
feestdagen-in-nederland

We kunnen wel zeggen dat we veel feestdagen hebben in Nederland. Het is daarom ook erg lastig om ze allemaal te onthouden wanneer ze zijn en waarom het een feestdag is. Daarom hebben wij een klein overzicht gemaakt wanneer ze zijn en wat er gevierd of herdacht wordt. Je wilt namelijk niet je favoriete festival missen omdat je vergeten bent wanneer die bepaalde feestdag was.

Officiële feestdagen 2021

Officiële feestdagen klinkt misschien gek maar dit zijn de feestdagen waar de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Officiële feestdagen zijn ook wel bekent als wettelijke feestdagen.

Nieuwjaarsduik

Iedereen kent het wel, de nieuwjaarsduik is jaarlijks rond de jaarwisseling een gezamenlijk sprong in open water. Het idee achter deze duik is dat mensen op een koude winterdag massaal het water in springen om het nieuwe jaar goed te beginnen. Het is niet in Nederland een bekende traditie maar het wordt ook steeds meer in het buitenland gegaan. Als we kijken naar het aantal deelnemers in ons eigen land zien we dat er ook steeds meer mensen aan mee gaan doen. Helaas ging het dit jaar niet door vanwege de corona maatregelen maar wie weet volgend jaar!

Goede vrijdag

Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken we dat Jezus Christus gekruisigd werd. De kruising van Jezus is een belangrijk symbool voor het Christendom. Wat wel opvalt bij deze dag is dat niet elk land de zelfde naam gebruikt. In veel landen staat deze dag dan ook bekend als de heilige vrijdag.

1e en 2e Paasdag

Het kan natuurlijk ook niet anders dat na Goede vrijdag Pasen komt. Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Christenen vieren op deze dag dat Jezus weer is opgestaan uit de dood, dit gebeurt niet direct. Dit heeft plaatsgevonden op de tweede dag na zijn kruising. Pasen duurt in totaal twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Deze twee dagen worden ook wel eerste en tweede paasdag genoemd.

Koningsdag of woningsdag

Deze feestdag moet je wel kennen. Op deze dag vieren we samen met heel Nederland de verjaardag van onze koning. Deze dag staat ook wel bekend om de vrijmarkten die altijd georganiseerd worden of de vele festivals waar de jeugd massaal heen gaat. Tijdens deze dag bezoekt de koning samen met zijn gezin een stad in Nederland waar op dat moment dan ook allemaal activiteiten georganiseerd worden. Je zal je vast afvragen waarom woningsdag? Dat komt omdat de afgelopen twee jaar Koningsdag op een wat andere manier gevierd moest worden. Dit had namelijk ook te maken met de corona maatregelen. Omdat er geen evenementen georganiseerd mochten worden moeste we het vanaf thuis vieren. Daar komt de naam woningsdag dan ook vandaan.

Bevrijdingsdag

Dit is niet zomaar een feestdag, deze dag heeft een hele belangrijke rol in de geschiedenis van ons land. Tijdens deze feestdag vieren we dat we bevrijd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier komt de naam Bevrijdingsdag dan ook vandaan. We kunnen dan ook wel zeggen dat deze feestdag een van de belangrijkste feestdagen is.

Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn vader die op dat moment in de hemel is. Dit gebeurt precies negenendertig dagen na zijn opstanding uit de dood. Deze dag is dan ook onderdeel van de paascyclus waarin Hemelvaartsdag de veertigste paasdag is.

Pinksteren

Pinksteren is een christelijke feestdag, waarmee de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Dit moment staat ook bekent als de oprichting van de christelijke kerk. Pinksteren bestaat net zoals Pasen uit twee dagen. Deze dagen staan bekend als 1e pinksterdag en 2e pinksterdag.

Kerst

Kerst is al sinds oudsher een belangrijk miswinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd waarbij de evangelisten Lucas en Mattheüs de geboorte van Jezus beschrijven inde Bijbel. De jongeren van dit moment zouden Kerst beschrijven waarbij je met je familie massaal bijeenkomt om twee gezellige dagen te hebben en heerlijk te eten. Ook Kerst bestaat uit meerdere dagen, maar de kans dat je dat al weet schatten wij dan ook erg groot. Je hebt namelijk Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.